Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2015, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Izrael nezakonito srušio kuće 77 Palestinaca

Ujedinjene nacije su optužile izraelske vlasti da su ove nedelje nezakonito srušile kuće 77 Palestinaca, među kojima je i veliki broj dece, u pripojenom istočnom Jerusalimu i okupiranoj Zapadnoj obali.

"U protekla tri dana, 77 Palestinaca, od kojih polovinu čine deca, ostalo je bez krova nad glavom", saopštila je Kancelarija UN za koordinisanje humanitarnim pitanjima (OĆA) u sinoć objavljenom saopštenju, prenosi AFP.

Neke od demoliranih objekata obezbedila je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << međunarodna zajednica kako bi podržala najugroženije porodice, napominje se u saopštenju.

"Rušenja koja su rezultirala prisilnim isterivanjem i raseljavanjem, u suprotnosti su sa obavezama koje Izrael ima u skladu sa međunarodnim pravom i stvaraju bespotrebnu patnju i tenziju. To mora odmah da prestane", upozorila je OĆA.

Kancelarija UN je dodala da su srušene kuće u istočnom Jerusalimu i distriktima Ramala, Jerihon i Hebron.

U saopštenju se, takođe, navodi da je Izrael tokom 2014. godine srušio rekordan broj kuća u istočnom Jerusalimu i zoni Zapadne obale koja je pod punom izraelskom kontrolom, poznatoj kao Zona C.

"Tokom 2014. godine, prema podacima OĆA, izraelske vlasti su uništile 590 palestinskih objekata u Zoni C i istočnom Jerusalimu, raselivši 1.177 ljudi, što je najveći broj raseljenih na Zapadnoj obali otkako je OĆA počela da sistematski prati situaciju 2008.", stoji u saopštenju.

OĆA nije precizirala koliko je bilo kuća, a koliko pomoćnih objekata među uništenim građevinama.

Izrael navodi da se takva rušenja izvode zato što su objekti izgrađeni bez potrebnih dozvola za gradnju, dok Palestinci i grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da se izdavanje takvih dozvola obično odbija, zbog čega su ljudi prinuđeni da grade kuće bez dozvole, zaključuje francuska agencija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.