UN: Avganistan je najveći svetski proizvođač hašiša

Izvor: Blic, 31.Mar.2010, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Avganistan je najveći svetski proizvođač hašiša

Avganistan je, osim što je najveći svetski snabdevač opijumom, zemlja koja najviše na svetu proizvodi hašis, saopštila je danas Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv narkotika i kriminala (UNODC).

Svake godine se u Avganistanu, na 10.000 do 24.000 hektara, zasadi kanabis, od čega se godišnje proizvede 1.500 do 3.500 tona hašiša, procenila je organizacija UN.

"Iako druge zemlje imaju čak i veću kultivaciju kanabisa, iznenađujući prinos useva avganistanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kanabisa čini tu zemlju najvećim svetskim proizvođačem hašiša", naveo je u saopštenju direktor UNODC-a Antonio Maria Kosta.

Avganistan proizvodi 145 kilograma hasiša po hektaru kanabisa, dok Maroko, na primer, proizvodi 40 kilograma te biljke po hektaru, rekao je Kosta.

Prema istraživanju UNODC-a, sprovedenom u 1.634 sela u 20 avganistanskih provincija, obrada hektara kanabisa je tri puta jeftinija od obrade opijuma na istoj površini, prenela je agencija AP.

Neto zarada od hektara kanabisa je 3.341 dolar, dok se od hektara opijuma zaradi 2.005 dolara, navedeno je saopštenju te organizacije.

U 17, od 34, provincije Avganistana, uglavnom na nestabilnom jugu zemlje, kanabisim su zasađene velike površine.

UNOCD, međutim, navodi da avganistanski poljoprivrednici, ipak, preferiraju opijum, zbog kratkog roka trajanja kanabisa i činjenice da ta biljka raste leti, kada je dostupno manje vode. Prošle godine više od dve trećine poljoprivrenika koji su uzgajali kanabis uzgajali su i opijum, glavni sastojak heroina.

Devedeset odsto opijuma u svetu dolazi iz Avganistana. Novac koji se zarađuje njegovom prodajom pomaže u finansiranju pobunjenika, a veliki izvor njihovih prihoda jeste i prodaja kanabisa, upozorio je Kosta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.