UMESTO SATELITA, NAD SRBIJOM DUG OD 36 MILIONA EVRA

Izvor: Kurir, 25.Maj.2010, 07:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UMESTO SATELITA, NAD SRBIJOM DUG OD 36 MILIONA EVRA

BEOGRAD - Umesto izraelskog satelita, nad Srbijom lebdi dug od 36 miliona evra! Za tolike pare, prema proceni stručnjaka, mogli smo značajno da pojačamo vojno

BEOGRAD - Umesto izraelskog satelita, nad Srbijom lebdi dug od 36 miliona evra!

Za tolike pare, prema proceni stručnjaka, mogli smo značajno da pojačamo vojno naoružanje i tehniku. Analitičar Aleksandar Radić za Kurir kaže da smo za tu sumu bez problema mogli da kupimo bespilotne letelice „hermes 450“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
- Takođe, mogli smo da uzmemo šest ruskih helikoptera Mi-17, koji koštaju šest miliona dolara svaki. Pošto dva već imamo, a naše potrebe su devet ili deset, time bismo to pitanje rešili za narednih 30 godina - ističe Radić.

Sagovornik Kurira koji se bavi trgovinom vojnom opremom procenjuje da smo za te pare od Izraelaca mogli da kupimo ceo sistem za elektronski nadzor!

- Kupovinom elektronske opreme mogli smo da pojačamo bezbednost na administrativnoj liniji s Kosmetom, da napravimo neku vrstu senzorske granice ili elektronskog „berlinskog zida“ koji bi se nadzirao iz jednog centra. Za 36 miliona evra mogla je i da se modernizuje eskadrila „supergaleba G4“, te bismo za sledećih 20 godina imali avione za obuku i borbenu upotrebu. Od Izraelaca smo mogli da pazarimo i jeftina neborbena vozila, džipove i lake kamione. O rezervnim delovima da i ne govorim - navodi naš sagovornik.

Danijel Šunter iz Evroatlantske inicijative kaže da je problem i jedan dinar koji je pogrešno potrošen, a kamoli milioni evra.

- Mogli smo deo tog novca da iskoristimo za opremanje vojnika Četvrte brigade u Kopnenoj zoni bezbednosti. Mogli su da dobiju i nove uniforme i poboljšaju opremu za osmatranje i za rad na terenu. Takođe, vojna baza Cepotina, koja je građena nekoliko godina sa dodatnim ulaganjem, sigurno bi bila završena mnogo ranije - zaključuje Šunter.

J. Jovanović - A. Mlakar

Šta je sve moglo da se kupi za 36 miliona €

* Jedan „suhoj“ SU 30-MK (samo avion, bez elektronike i naoružanja)

* Jedan lovac „JAS-39 gripen“

* 1,5 MiG 29 (klot varijanta, koji bi povećali operativnu sposobnost 101. lovačke eskadrile)

* Četiri borbena helikoptera Mi-28 ruske verzije „Apača“ (sa dodatkom od tri miliona evra na ovu sumu)

* Šest transportnih helikoptera Mi-17

* 15 modernih tenkova T-90

* 22 polovna tenka T-72 (time bi se mogle formirati dve tenkovske čete)

* 10 oklopnih transportera BMP 2

* 17 oklopnih vozila točkaša „patrija 8x8“

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.