Izvor: B92, 22.Feb.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UKUPNO 60 GODINA ZATVORA ZA SILOVANJA U FOCI

Dragoljub Kunarac, Radomir Kovac i Zoran Vukovic osudjeni su na ukupno 60 godina zatvora nakon sto ih je sudsko vijece proglasilo krivima za silovanje, mucenje i seksualno porobljavanje bosnjackih djevojaka u Foci 1992. godine, javlja dopisnik SENSE.

"Dokazi su pokazali da su zarobljene bosnjacke djevojke i zene, majke i kceri bile lisene svakog ljudskog dostojanstva, da su s njima srpske snage koje su okupirale Focu, medju njima trojica optuzenih raspologale kao s imovinom, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svojoj volji", kazala je predsjedavajuca sutkinja Florence Mumba u obrazlozenju presude.

Kroz dokaze iznesene na ovom sudjenju, "jasno je vidljivo sto sve osobe sklone kriminalu mogu uciniti civilima u vrijeme rata", nastavila je Mumba.

U slucaju Dragoljuba Kunarca, suci su pet tocaka optuznice odbacili kao nepotkrijepljene, ali su zakljucili da su ostalih 16 tocaka, koje opisuju silovanja vise djevojaka i podvodjenja drugim vojnicima - dokazana izvan razumne sumnje. "Pokazali ste krajnje nepostovanje prema zenama i njihovom pravu na seksualno samoodredjenje...Zlostavljali ste bosnjacke zene zbog njihove nacionalnosti i odabirali za sebe koju ste pozeljeli", kazala je sutkinja Kunarcu zakljucujuci da takvi teski zlocini trebaju nositi kaznu od 28 godina zatvora.

Radomir Kovac je proglasen krivim po sve cetiri tocke optuznice za koje ga je teretio tuzitelj, koja se odnose na potpuno odsustvo milosrdja prema djevojkama koje je drzao porobljene u svom stanu, silovao, ponizavao i na kraju prodao. "Posebno je strasno sto niste pokazali nikakve milosti prema 12-godisnjoj djevojcici koju ste seksualno zlostavljali i na kraju prodali i o kojoj se ni danas nista ne zna", kazala je Mumba izricuci Kovacu kaznu od 20 godina zatvora.

Suci su zakljucili da vecina optuzbi za silovanje izrecenih protiv Zorana Vukovica nije dokazana izvan razumne sumnje, ali da jedan slucaj silovanja jest dokazan. Odbacujuci njegove tvrdnje da je bio spolno nemocan, suci su ga proglasili krivim za silovanje jedne 15-godisnje djevojcice, zbog cega je Vukovic osudjen na 12 godina zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.