UBICA: Oklahoma siti opustošio tornado rekordne jačine

Izvor: Kurir, 04.Jun.2013, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UBICA: Oklahoma siti opustošio tornado rekordne jačine

Američka služba prvobitno je utvrdila da je jačina tornada prošlog petka imala jačinu tri da bi jačinu digli na rekordnih pet EF tornado skale, pošto su sagledali razmere pričinjene štete

NORMAN (Oklahoma) - Vrtlog tornada koji je krajem prošle nedelje pogodio šire područje američkog grada Oklahome sitija imao je prečnik od četiri kilometra i rekordnu jačinu pet EF tornado skale, saopštila je danas američka Nacionalna meteološska služba.

Američka >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << služba prvobitno je utvrdila da je jačina tornada prošlog petka imala jačinu tri da bi jačinu digli na rekordnih pet EF tornado skale, pošto su sagledali razmere pričinjene štete.

Istovremeno jačina udara vetra tokom tornada bila je 474 kilometara na sat, prenela je agencija AP.

Najnoviji podaci pokazuju da su stanovnici Oklahoma sitija preživeli dva izuzetno retka i snažna tornada u razmaku od samo 11 dana.

U prvom, koji je pratila i poplava, bilo je 18 žrtava, a u drugom 20. maja, olujno nevreme usmrtilo je još 24 ljudi i izazvalo materijalnu štetu velikih razmera.

Tornado je zaobišao najnaseljeni deo u neporednoj blizini i u okolini Oklahoma sitija i, kada je vrtnog tornada bio najsnažniji, obrušio se na brisan prostor gde nije bilo građevina u blizini čime je smanjen broj žrtava, rekao je Rik Smit glavni meteorolog za upozorenje na nevreme pri američkoj Nacionalanoj meteorološkoj službi.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.