U subotu spavamo sat duže... Koliko još dugo?

Izvor: B92, 27.Okt.2017, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U subotu spavamo sat duže... Koliko još dugo?

Beograd -- Zašto i dalje dva puta godišnje pomeramo kazaljke na satu? Evropski parlament sve je bliži glasanju o ukidanju letnjeg računanja vremena.

Ko kaže da krava ne zna koliko je sati? Da njihov glas može da se čuje u Evropskom parlamentu oštro bi poručile - ne dirajte nam biološki sat.

“Koze, kad se vreme menja, po 30 ili 40 odsto smanjuju mleko. To za nas nije jednostavno…”, kaže kozar Dobrivoje Stojanović iz Gadžinog Hana.

Neformalna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radna grupa u EP koja se zalaže za ukidanje direktive o pomeranju kazaljki na satu već ima 70 poslanika.

U bližoj budućnosti očekuje se glasanje o tom pitanju.

“Naučna istraživanja pokazala su da 20 odsto populacije pati od zdravstvenih problema zbog menjanja sata. Pomeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mestu”, navodi češki posladnik u Evropskom parlamentu Pavel Svoboda.

A šta o tome kažu pojedini građani Beograda?

“Kako da ne utiče, nego šta, čovek se navikne na jedno vreme, a onda se pomeri sat i nedostaje san.”

“Ja sam protiv menjanja.”

“Budem obavezno nervozna, nervira me jer to je počelo kad sam imala devet godina, ne znam što to rade.”

“Normalno je, navikla sam.”

Stručnjaci kažu da priča da se pomeranjem kazaljki na satu štedi energija ima opravdanja, ali samo ako se ušteda manja od jednog procenta smatra korišću.

Primarna ideja o očuvanju dnevne svetlosti u danu odavno je izgubila smisao.

“Moderno doba, kada je odlazak na posao pomeren sa šest na devet ili deset… Mi ionako ne koristimo efikasno sunčev dan, pa je pitanje da li ima ikakvog smisla tih sat vremena da bi zagrabili dnevnog svetla. Sigurno da ne”, navodi fizičar Milovan Šuvakov.

Među poslednjim državama koje su se odlučile za ukidanje režima sat unapred - sat unazad jesu Rusija i Turska.

Mi ćemo u noći između subote i nedelje spavati sat duže. Koliko još dugo?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.