U slovenačkoj pljački veka i srpski državljanin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2012, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U slovenačkoj pljački veka i srpski državljanin

LJUBLJANA -

Nakon šest godina počelo je da se odmotava klupko slovenačke "pljačke veka" kada je u novembru 2005. godine iz sefova ljubljanske SKB banke ukradeno 32 miliona evra.

Policija je pre nekoliko dana uhapsila dva aktera provale u sefove ljubljanske SKB banke - 34-godišnjeg muškarca iz Ljubljane i 31- godišnjeg muškarca iz okoline glavnog grada Slovenije, dok je jedan 28-godišnjak iz okoline Ljubljane u bekstvu u inostranstvu.

Mediji su objavili da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je prvi Slovenac, a drugi državljanin Srbije. Oni su osumnjičeni da su u noći 1. novembra 2005. godine učestvovali u pljački sefova SKB banke u centru Ljubljane, koju je, kako se opravdano sumnja, izvršilo više osoba.

Tom prilikom je iz sefova banke odnete dragocenosti u vrednosti od 32 miliona evra.

O motivima pljačke su kružile različite priče. Pored ostalog da ona ima političke nalogodavce čiji je cilj bio da se uklone dokumenti o poslovima sa oružjem, ali je predstavnik policije Marjan Frank na konferenciji za novinare potvrdio da je njen motiv bilo čisto koristoljublje.

Policija je, takođe, utvrdila da je manji deo ukradenih dragocenosti ostao u Sloveniji, dok je najveći deo završio u nelegalnim poslovima u inostranstvu.

Vođa sektora kriminalne policije Branko Japelj je novinarima rekao da su ionako komplikovanu istragu komplikovale pogrešne informacije koje nisu bile slučajne.

Hvatanju počinilaca presudno su pomogli biološki tragovi koje su počinioci ostavili za sobom pri čemu je odlučujuća bila uloga policijske forenzičke laboratorije.

Počinioci su, naime, ostavili na mestu događaja DNK tragove i otiske prstiju kojih nije bilo u policijskim bazama podataka.

Ljubljanski forenzičari u bazi podataka imaju 130.000 otisaka prstiju i 22.000 profila DNK.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.