U slovenačkim gradovima u toku mirni protesti

Izvor: Blic, 30.Nov.2012, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U slovenačkim gradovima u toku mirni protesti

U Ljubljani i drugim slovenačkim gradovima u toku su protesti građana koji, nezadovoljnih ekonomskom situacijom u zemlji i korumpiranošću većine političara, zahtevaju ostavke pojedinih predsednika opština, ali i predstavnika vrha vlasti, među kojima i premijera Janeza Janše, javio je slovenački Internet portal 24.ur.

Proteste, koji protiču u miru, obezbeđuje veliki broj policajaca. Demonstranti su se okupili u Ljubljani, Novom Mestu, Velenju i Kopru, očekuje se okupljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Novoj Gorici, Trbovlju i Ajdovščini.

Kongresni trg u Ljubljani je pun i građani u miru protestuju, tražeći promene.

Među učesnicima protesta u slovenačkoj prestonici deljeni su leci sa porukama: "Protestuj iz srca, a ne svojom pesnicom!" i "Nasilnici dalje iz gomile, vodite ih u policiju".

Na Glavnom trgu u Novom Mestu, gde se okupilo oko 300 ljudi, na jednom od transparenata demonstranti su napisali "Janša kući u Australiju".

Kako je javio 24.ur, u Velenju, gde se okupilo oko 100 demonstranata, ljudi viču i duvaju u pištaljke, dok povremeno odjekuju i eksplozije petardi.

Janša: Ako se protesti nastave, "grčki scenario" u Sloveniji

Ako ulični protesti u Sloveniji budu nastavljeni, tu državu mogao bi da zadesi “grčki scenario”, upozorio je premijer Janez Janša.

"Umesto zanimljivog dvoboja kandidata od kojih smo očekivali predloge za bolju budućnost kojima će konkurisati pred biračima, samo je nekoliko dana pre glasanja pažnja javnosti odvučena na sasvim drugu stranu", naveo je slovenački premijer u izjavi koju je objavio njegov kabinet uoči današnjih demonstracija.

Građani koji se na protest pozivaju putem društvene mreže Fejsbuk, najavljuju da će tražiti i ostavku premijera.

Janša je istakao da očekuje da će policija ili građani ubuduće sprečiti nasilje koje već zabeleženo na demonstracijama u Mariboru i Ljubljani početkom sedmice.

"Isto kao što su slike sa grčkih ulica iz te države oterale strane i domaće investitore, tako se može dogoditi i u slučaju većeg nasilja u Sloveniji, jer su nasilje na ulicama Maribora i Ljubljane već prenele strane televizije, a takva bi situacija samo štetila državi, posebno mladim i nezaposlenima", navodi Janša.

On je upozorio da u demokratiji svako može učestvovati u izbornom procesu i javno izražavati mišljenje, ali da se ne može dopustiti "bacanje granitnih kocki i eksploziva" na pripadnike policije.

"Kad ta granica nestane, ubrzo se iz demokratije prelazi u diktaturu i haos, a nasilju daje građansko pravo", poručio je Janša.

Ambasada SAD pozvala svoje građane na oprez

Ambasada SAD u Ljubljani pozvala je na oprez svoje građane koji nameravaju da putuju u Sloveniju.

Kako su preneli slovenački mediji, građanima je prosleđeno obaveštenje o današnjim prostestima u Ljubljani i još nekim gradovima Slovenije.

Istovremeno, američkim građanima je, kako se navodi, ukratko predočeno šta se u Sloveniji dešavalo poslednjih nekoliko dana.

Povezane vesti: Protesti i u Ljubljani: Demonstranti koriste parolu "Otpora" Protesti u Ljubljani Protesti u Ljubljani bez incidenata, na potezu vlada Na hiljade Grka protestuje zbog novih mera štednje Haos na ulicama Atine: Skupština usvojila mere štednje

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.