Izvor: Politika, 04.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U školu posle dve godine pauze

Milica (10) i Marija Radenković (12) iz Babinog Kala dobile konačno prevoz kojim stižu na nastavu

Niš – Desetogodišnja Milica i njena, dve godine starija, sestra Marija Radenković, koje skoro dve godine nisu pohađale nastavu, jer je škola u njihovom selu Babin Kal ispod Svrljiških i Stare planine, zatvorena, od juče su ponovo u školskim klupama. Posle reportaže u "Politici" objavljene 24. februara, u Beloj Palanci i Nišu preduzeta je široka akcija kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se obezbedio prevoz za dve devojčice, koje su u Babinom Kalu živele kraj roditelja Sunčice i Ivana, koji se bave stočarstvom i poljoprivredom, i sa šestogodišnjom sestrom Ivanom, ali u školu nisu išle.

– Za nas u školi juče je zaista bio jedan poseban dan. Odeljenje Ministarstva prosvete u Nišu i načelnik Dragan Gejo uspeli su da od Nišavskog okruga dobiju automobil "fijat", kojim će devojčice biti prevožene od sela do Bele Palanke, i vraćane posle nastave u Babin Kal. Milica je u trećem, a Marija u petom razredu, zaostale su dosta, jer u školu nisu išle od juna 2005, ali čvrsto smo ubeđeni da ćemo angažovanjem naših učitelja i nastavnika uspeti da to nadoknadimo – organizovaćemo i dodatnu nastavu, kako bi devojčice narednu školsku godinu dočekale potpuno spremne – kaže nam Vanja Tanasković, direktor škole "Ljupče Španac".

Za Milicu i Mariju ponovni polazak u školu bio je neopisiva radost. Živele su daleko od vršnjaka i drugih mališana, jer u Babinom Kalu nema druge dece. Po dolasku u školu, đaci trećeg i petog razreda dočekali su ih sa prigodnim poklonima. Devojčice iz Babinog Kala, stidljive i nadasve skromne, dugo su se snebivale da uzmu i prihvate poklone. Tek kada su Danijela Đorđević, učiteljica trećeg razreda, i Marija Simić, razredna jednog odeljenja petog razreda, zajedno sa njima pošle do ostale dece, one su prihvatile novo društvo.

Aleksandar Simić, predsednik opštine Bela Palanka, pozvao je ljude širokog srca i dobre volje, humaniste i donatore da pomognu u obezbeđivanju goriva za automobil koji će na relaciji Babin Kal – Bela Palanka prevoziti Milicu i Mariju do škole. Odziv je bio potpuno neočekivan i veoma veliki.

– Dugujemo zahvalnost "Politici", jer je reportaža o devojčicama koje žive u planinskom selu bez škole, same sa roditeljima i daleko od civilizacije, imala veliki odjek u celoj Srbiji, posebno u niškom i pirotskom kraju. Za samo mesec dana, posle pisanja u "Politici", uspeli smo da rešimo problem i da im omogućimo, ne samo da ponovo pođu u školu, već da i one imaju svoje pravo na srećno detinjstvo – očekuje Dragan Gejo.

Milica i Marija dobile su knjige i sveske, poklon od OŠ "Ljupče Španac", a u planu je akcija da se za ove dve devojčice obezbede odeća i obuća.

T. Todorović

[objavljeno: 04.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.