U registru sto novih zanimanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2014, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U registru sto novih zanimanja

Među nezaposlenima prošle godine najkraće su bili stručnjaci za IT sektor, akaunt menadžeri, kao i ljudi ekonomske struke, pokazuju podaci portala Infostud. Baš ta zanimanja do sada nije bilo moguće upisati u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ). Do sada je identifikovano oko sto novih zanimanja, a u novi Registar će ući veb dizajneri, animatori za decu i frizeri za pse, dok nestaju zanimanja poput organizatora komercijalno finansijskog poslovanja.

"Takođe, na nižim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nivoima obrazovanja imamo dosta pomoćnih radnika. Evo navešću primer, paradoksalan, ali ilustrativan primer da u postojećoj klasifikaciji recimo imamo pomoćnika administrativnog radnika ili pomoćnika sekretarice. I to će sigurno otići u istoriju", navodi Dragan Đukić iz NSZ.

 

Osim upisivanja onoga što zaista jesu po struci, nezaposlenima bi značilo i da im se upišu diplome i za usavršavanja koja nisu deo našeg obrazovnog sistema.

U slučaju Novosađanke Dunje Krnete nije upisana diploma Biznis akademije Kembridž univerziteta. Jer, sa diplomom politikologa koju ima, za šest godina nije dobila nijednu ponudu sa biroa, pa je radila na tome da se usavršava i prekvalifikuje.

"Državne institucije raspisuju konkurse, ali za sve ove godine do mene nikada nijedna informacija nije stigla. Pored toga, eto pokušala sam i da upišem, baš zbog prekvalifikacije, diplomu i iz marketing menadžmenta, gde je jedna sposobna službenica uspela da nađe neku opciju, u principu ne postoji mogućnost da se to upiše ukoliko nije akademsko zvanje", kaže ona.

Još jedna prepreka na putu ka pronalaženju posla, krije se u tome manjku časova prakse u stručnim školama, pa maturante poslodavci zaobilaze, čak i kada postoje potrebe za strukama iz kojih dolaze.

"Imamo puno naznaka da će biti reforma srednjih škola baš u tom pravcu, da učenici srednjih škola imaju jedan deo koji je vezan baš za praktičnu nastavu, znači malo veći nego što je bio do sada i da budu osposobljeni da kada završe nastavu lakše uđu u taj posao, ali mora da postoji i jedan opšteobrazovni segment predmeta koji će omogućiti vertikalu prema univerzitetu ili naravno u budućnosti prema zanimanjima -promenu zanimanja", navodi Petar Viđikant, načelnik školske uprave u Novom Sadu.

Male, ali važne promene desile su se već ove godine, jer je stručne škole upisao veći broj učenika nego inače, naročito Poljoprivrednu u Rumi, koja je jedina za obrazovanje takvog kadra za kojim u Sremu ima potrebe. Načelnik školske uprave misli da taj trend može da se nastavi, ali ako se potrudi i njegov sektor, lokalna samouprava, kao i đaci i roditelji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.