Izvor: B92, 30.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ponoć ističe rok za kandidature

Beograd -- Danas u ponoć ističe rok za predaju kandidatura za predsedničke izbore zakazane za 20. januar 2008.

Redni broj na listi kandidata koji će učestvovati na izborima biće utvrđen žrebom na sednici RIK-a 3. januara.

Komisija je potvrdila kandidature predsednika Demokratske stranke Borisa Tadića, zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića, predsednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, potpredsednika Socijalističke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partije Srbije Milutina Mrkonjića i predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora.

Takođe su potvrđene i kandidature predstavnice Pokreta snaga Srije Milanke Karić, predsednika Reformističke stranke Jugoslava Dobričanina, kandidata Narodne seljačke stranke i Ujedinjene seljačke stranke Marjana Rističevića, kao i predsednika Nove Srbije Velimira Ilića.

Izbori će biti održani 20. januara 2008.

RIK utvrdio broj biračkih mesta za izbore 20. januara

Republička izborna komisija donela je večeras rešenje po kome će državljani Srbije na predsedničkim izborima zakazanim za 20. januar 2008. godine moći da glasaju na 8.573 biračka mesta.

U odnosu na parlamentarne izbore održane u januaru ove godine, broj biračkih mesta je povećan za 34.

U Srbiji će biti ukupno 8.481 biračko mesto, odnosno 19 mesta više nego u januaru, dok je u inostranstvu broj biračkih mesta povećan za osam i ukupno iznosi 65.

Broj biračkih mesta u zavodima, odnosno kazneno-popravnim ustanovama, na predstojećim predsedničkim izborima je 27, što je sedam biračkih mesta više.

Blagojević: Teško predvideti konačne rezultate

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević smatra da je očekivano da u drugi krug izbora uđu Boris Tadić i Tomislav Nikolić, ali da u ovom trenutku nije moguće predvideti konačne rezultate.

"Ovi izbori jesu manje izvesni nego što su bili izbori 2004. godine. Ovo će, čini se iz ove pesrspektive, biti izbori na kojima će se brojati svaki glas do poslednjeg – govorim o 3. februaru, naravno", rekao je on.

On je dodao da "nije dovoljno hrabar da predvidi rezultate izbora"

"S obzirom na sve kandidate koji učestvuju u izbornoj trci, kao i na odnose između različitih partija i lidera tih partija, nisam dovoljno hrabar da u ovom trenutku predviđam kraj i ishod izbora i mislim da se grdno vara svako ko smatra da zna kako će ovi izbori da se završe", kaže Blagojević.

RIK odbio kandidaturu Hadži Andreja Milića

Republička izborna komisija odbila je danas kandidaturu za predsednika Srbije Hadži Andreja Milića iz Ujedinjenog pokreta srbstva.

Milić je odbijen jer nije dostavio ni jedan potpis podrške građana niti potvrdu o prebivalištu, obrazložili su članovi RIK-a.

Prema navodima RIK-a, sporan je i naziv stranke, jer u registru postoji partija koja se zove Ujedinjeni pokret srpstva, ali ne i "srbstva", što stoji u nazivu partije koja je predložila Milića.

RIK odbio i kandidaturu Petrovića

Republička izborna komisija je na večerašnjoj sednici odbila predsedničku kandidaturu Milovana Petrovića iz Inđije, koga je kandidovala neregistrovana grupa građana "Hrišćansko-građanska sloga".

Kandidat je predao samo devet potpisa, koji nisu sudski overeni.

Kandidat nije dostavio ni dokaz o bilo kakvoj vezi sa strankom koja ga je kandidovala, naveo je RIK.

Milić je danas dostavio deo potrebne dokumentacije za podnošenje kandidature, ali nije predao 10.300 potpisa građana koje su skupili jer Ujedinjeni pokret srbstva smatra da su oni "nepotrebni".

"Tražićemo veštačenje potpisa ostalih kandidata. Naš cilj je da se razobliče njihove kandidature", rekao je Milić novinarima u skupštini, kao i da su predsednički izbori nebitni jer "Tomislav Nikolić mora da preda izbore Borisu Tadiću".

Ranije danas predsednik nevladine organizacije "Virtuelna Srbija" Radivoj Milutinović zvani "Muja Lopov" odustao je od podnošenja kandidature za predsednika Srbije jer nije prikupio 10.000 potpisa podrške građana.

On je rekao da nije prikupio potpise jer je za overu svakog potpisa potrebno 50 dinara a da on i njegovi glasači "nemaju para".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.