Izvor: Blic, 11.Sep.2009, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U pogonu „Fiorano“ posao za 500 ljudi

Sombor - Italijanska „Kalcedonija" u fabriku ženskog veša u Somboru uložiće 20 miliona evra. Gradnja fabričkih hala površine 12.000 kvadratnih metara je počela, a početak rada fabrike očekuje se polovinom naredne godine kada će u „Kalcedonijinoj" fabrici „Fiorano" u Somboru posao dobiti između 400 i 500 radnika.

U trening centru već se obučava 140 budućih radnike ove fabrike, a krajem godine biće primljeni i novi radnici, tako da će za početak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rada fabrike biti spremno 250 obučenih.

Stranih investicija u Somboru proteklih godina bilo je tek nekoliko. Po uloženim sredstvima i novim radnim mestima daleko prednjači italijanska „Kalcedonija".

- Gradnja je u toku i planirani rok završetka je kraj maja naredne godine. Zajedno sa opremom vrednost nove fabrike je 20 miliona evra, a ukoliko računamo i trening centar koji je počeo da radi pre više od godinu dana, onda možemo reći da će „Kalcedonija" u Sombor uložiti 22-23 miliona evra - kaže za „Blic" Dubravko Hoić, direktor „Kalcedonije" za jugoistočnu Evropu.

Praksa „Kalcedonije" je da pre gradnje fabrika otvara trening centre za obuku radnika. Trening centar u Somboru otvoren je pre više od godinu dana.

- Sada imamo 140 radnika. Kroz trening centar prošlo je oko 200 ljudi. Njih 60 ili je samo odustalo ili nisu zadovoljili naše kriterijume. Plan je da krajem ove i početkom naredne godine zaposlimo još 100 radnika, tako da bi do početka rada fabrike imali obučenih 250 radnika, a onda bi zaposlili još 200 radnika. U novoj fabrici plan je da bude između 400 i 500 radnika - kaže direktorka „Fiorana" Aida Delkić.

Radnici koji rade u trening centru imaju petodnevnu radnu nedelju od 7 do 15 časova, radnici koji još uvek ne ispunjavaju normu, ali rade relativno dobro dobiju 20.000 dinara mesečno. Zaposleni imaju plaćen i organizovan prevoz. Kada počne sa radom, „Kalcedonijina" fabrika dnevno će proizvoditi oko 37.000 komada ženskog veša koji će biti namenjen inostranom tržištu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.