U plamenu hrišćanske kuće u Pakistanu

Izvor: RTS, 09.Mar.2013, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U plamenu hrišćanske kuće u Pakistanu

Hiljade muslimanskih demonstranata spalili su više od stotinu kuća pakistanskih hrišćana u Lahoreu, glavnom gradu pakistanske provincije Pendžab. Demonstranti su gnevni zbog uvreda na račun proroka Muhameda. Pakistanski zvaničnici naložili hitnu istragu.

Zbog svetogrđa koje je počinio jedan hrišćanin, hiljade muslimanskih demonstranata zapalili su više od stotinu kuća pakistanskih hrišćana u Lahoreu, glavnom gradu provincije Pendžab.

Kuće su spaljene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na periferiji grada Lahorea, u četvrti Badami Bag. Više od 3.000 muslimanskih demonstranata izrazilo je gnev zbog toga što je dvdesetosmogodišnji hrišćanin pre tri dana uputio pogrdne ocene na račun proroka Muhameda.

Prema navodima policije, demonstranti su spalili 25 kuća, ali doktor Ahmad Raza, zadužen za spasilačke operacije, kao i nezavisni Pakistanski komitet za zaštitu ljudskih prava smatraju da je njihov broj veći od 100.

"Spaljeno je najmanje 160 kuća, 18 prodavnica i dve manje crkve", rekao je Raza.

Predstavnik policije Muktan Kan izjavio je da je incident počeo juče kada je jedan mlađi musliman optužio hrišćanina za bogohuljenje.

Uveče je velika grupa ljudi iz obližnje džamije otišla do kuće hrišćanina, a policija ga je uhapsila kako bi umirila okupljene.

Kan je rekao da se grupa vratila danas i počela da pljačka i pali kuće hrišćana.

Kako navodi ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na TV kanal "Geo njuz", demonstranti su gađali policiju kamenjem. Povređeno je nekoliko osoba, a policija je zamolila islamsko sveštenstvo da pozovu demonstrante na mir.

Agencija AFP prenosi da je lakše povređeno 20 policajaca. Čelnik pakistanskog vrhovnog saveta ulema Alama Tahir Ašrafi rekao je da muslimani treba da se uzdržavaju od takvih nasilnih akcija i pozvao vladu da osigura zaštitu hrišćana.

Prema informaciji policije, opljačkana je imovina mnogih pripadnika hrišćanske zajednice, koji su brzo napustili grad strahujući za život.

Hrišćani čine približno 5,8 odsto stanovništva Lahorea. Policija je uhapsila nekoliko inicijatora napada, a predsednik Pakistana Asif Ali Zardari i premijer Radža Pervez Ašraf naložili su hitnu istragu.

Agencija Frans pres navodi da je blasfemija (bogohuljenje) izuzetno osetljivo pitanje u Pakistanu, gde 97 odsto stanovništva čine muslimani (pretežno suniti), a optužbe za uvrede islama mogu da izazovu bes javnosti, čak i ako nisu dokazane.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.