U novom sazivu bez Šutanovca, Dinkića...

Izvor: Glas javnosti, 31.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novom sazivu bez Šutanovca, Dinkića...

BEOGRAD - Imena 250 predstavnika naroda koji bi trebalo da u novom sazivu srpskog parlamenta sednu u skupštinske klupe, po starom dobrom običaju naših političara, u pet do dvanaest su obelodanjena. I mada se na nekim stranačkim listama predatim Republičkoj izbornoj komisiji nisu pojavili visoki funkcioneri, lideri partija i još aktuelni ministri, većih iznenađenja nije bilo.

Tako su, za razliku od tri izborne liste LDP, Bošnjačke liste i „Koalicije Albanaca preševske doline“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << - koje su prešle skupštinski prag i dan-dva pre isteka zakonskog roka dostavile spisak svojih parlamentaraca, pet većih stranaka i koalicija u poslednji čas izvestile javnost i RIK o izboru njihovih skupštinskih predstavnika.

Listu „Za evropsku Srbiju“ u parlamentu će predstavljati 65 poslanika DS-a, 24 iz G17 plus i 23 predstavnika naroda iz LSV-a, SDP-a i SPO-a.

Među poslanicima demokrata nisu se našla imena budućih ministara, jer je „DS je odlučio da ovog puta ne pribegava uobičajenoj stranačkoj praksi da kasnije menja poslanike koji bivaju imenovani za čelnike resora“.

Tako se na tom spisku ne mogu pronaći imena vicepremijera i dosadašnjih ministara - Božidara Đelića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Saše Dragina, Milana Markovića, Vuka Jeremića, Aleksandre Smiljanić, Slobodana Milosavljevića i Milice Čubrilo. A nadaju li se aktuelni čelnici resora da će opet biti u Nemanjinoj 11, pa se zbog toga nisu grabili za skupštinske klupe, niko nije želeo da komentariše.

Ipak, među mahom javnosti manje poznatim imenima, našli su se i još aktuelni čelnik parlamenta Oliver Dulić, predsednik Izvršnog odbora Marko Đurišić, Dragoljub Mićunović, Aleksandar Vlahović, Goran Bogdanović, Jelena Trivan, Nada Kolundžija, Gorica Mojović, Gordana Čomić, Srđan Milivojević...

A „eksperti“ su, po istom receptu, izostavili ime svog lidera Mlađana Dinkića i aktuelnih ministara. NJih će u parlamentu od dosada poznatih parlamentaraca zastupati Suzana Grubješić, Miloljub Albijanić, Vlajko Senić i Željko Ivanji.

S druge strane, na konačnoj listi od 78 poslanika SRS-a za novi saziv parlamenta, uglavnom su iskusni radikalski parlamentarci. Ali, ovdašnji šef te stranke Tomislav Nikolić najavio je da će, za razliku od ostalih skupštinskih partija, bude li vlade radikala, socijalista i narodnjačke koalicije, „neki od tih 78 ljudi biti postavljeni za ministre, i ustupiti mesta u Skupštini drugim stranačkim kolegama“.

LDP, koji je u prethodnom sazivu imao 11 predstavnika, ovog puta će predstavljati 13 poslanika i to deset već iskusnih parlamentaraca- lider stranke Čedomir Jovanović, Slobodan Maraš, Nataša Mićić, Vesna Pešić, Nenad Milić, Ivan Andrić, Nebojša Ranđelović, Nenad Prokić, kao i Žarko Korać i Vladan Batić. U ime te partije u poslaničkim klupama u narednom mandatu sedeće i Zoran Ostojić, Kenan Hajdarević i Judita Popović.

Inače, Zakon o izboru narodnih poslanika daje i dodatni rok od pet dana za dostavljanje imena poslanika koji ističe u sredu, 4. juna. A ako bi se desilo da stranke same ne odrede poslanike ni u produženom roku, RIK bi na osnovu ovlašćenja da mandate dodelio kandidatima sa izborne liste prema redosledu, a odmah po dobijanju lista, novim poslanicima Komisija bi trebalo da izda uverenja o izboru.

Znaju ljudi: ili u Vladi ili u zatvoru posebno Dinkic i Djelic...

U skupstini ce nedostajati samo jos cuvari:

"Мене је отела група полицајаца и мафијаша који су, готово без изузетка, имали службене значке државне безбедности још из Милошевићевог времена. Из текста сад видим да су променили једино своје партнере на власти. Онда нисам веровао тадашњем министру полиције кад ми се заклињао да моје отмичаре у затвору често посећује Чедомир Јовановић. Одбио сам Михајловићево – показало се пророчко – предсказање да ће отмичари, уз помоћ Јовановића, ускоро изаћи на слободу.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.