U novim sukobima u Nigeriji 13 mrtvih

Izvor: B92, 18.Jun.2023, 23:50

U novim sukobima u Nigeriji 13 mrtvih

U novim sukobima zajednica poljoprivrednika i stočara u centru Nigerije stradalo je najmanje 13 osoba od petka, javile su lokalne vlasti te dve zajednice.

Poslednjih nedelja je u centralnoj nigerijskoj državi Plato ponovo su izbile tenzije i smrtonosni sukobi zajednica stočara i poljoprivrednika, koji se spore oko upotrebe zemlje i resursa.

U petak je pet stočara koji su došli na pijacu da prodaju svoje životinje bilo uhapšeno i ubijeno u zajednici Ravuru, a to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su, kako se sumnja, uradili mladi iz zajednice poljoprivrednika Berom, rekao je jedan lokalni predstavnik stočara.

Zatim je u odmazdi osam poljpoprivrednika te zajednice ubijeno u istom mestu Ravuru, a ubili su ih stočari, rekao je predstavnik Berom zajednice.

Portparol lokalne policije potvrdio je poslednji napad i broj mrtvih. On je potvrdio da se napad dogodio posle ubistva stočara, ali nije mogao da potvrdi tačan bilans prvog napada.

Tenzije i sukobi redovno se ponavljaju u oblastima na severozapadu i u centru Nigerije oko eksploatacije zemlje i resursa vode između poljoprivrednika i stočara, što je dodatno zaoštreno poslednjih godina zbog demografskog pritiska i klimatskih promena.

Nizanje ubistava posle kojih sledi odmazda doveli su do toga da se u regionu razvio širi kriminal sa bandama koje sprovode ciljane pohode u selima gde ubijaju desetine meštana, pljačkaju i otimaju ljude da bi tražili otkupninu.

Od sredine maja više od 120 ljudi ubijeno je u sukobima između zajednica u toj istoj državi Plato. Više od 3.000 osoba raseljeno je zbg nasilja.

Lokalne vlasti su poslale mobilne policijske snage u više oblasti države Plato da ponovo uvedu red, rekli su zvaničnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.