Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U martu podela ambasada bivše SFRJ

BEOGRAD - Na narednom sastanku Stalnog mešovitog komiteta za sukcesiju imovine bivše SFRJ biće raspodeljena sva 123 diplomatsko-konzularna predstavništva nekadašnje države, od kojih se 67 nalazi u zemljama OECD, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i član srpske pregovaračke delegacije Slobodan Ilić.

Do sada su raspodeljene 44 ambasade i konzulata, ali je zahtev Srbije da se za šest meseci u Sarajevu ponovo razmotri podela svih konzularno-diplomatskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavništava.

"Sastanak komiteta je prvi put bio u znaku potrebe za kompromisom", rekao je Ilić za sutrašnje Novosti.

On je dodao da je u tom smislu donet i niz preporuka koje bi mogle da olakšaju put do konačne raspodele imovine.

Prvi put je dogovoreno osnivanje Komiteta za raspodelu imovine, koji bi se bavio pripremom konkretnih predloga za sukcesiju.

"Takođe, dogovoreno je da sve zemlje sukcesori pripreme dokumentaciju o imovini koju su posedovali ili imali u dugoročnom zakupu zaključno sa 31. decembrom 1999. godine", rekao je Ilić.

Kada je u pitanju imovina privatnih lica i firmi, države sukcesori dogovorile su se da do sledećeg sastanka ne urade ništa što bi povraćaj imovine učinio nesprovodivim.

"Konstatovali smo da se povraćaj ove imovine ne vrši u velikom broju slučajeva i da je najbolje da države potpisuju bilateralne sporazume kako bi što pre došle do konkretnih rešenja", naveo je Ilić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.