U kasi RS manjak od 273 miliona KM

Izvor: Blic, 27.Maj.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U kasi RS manjak od 273 miliona KM

BANJALUKA - Budžet Republike Srpske bio je na kraju 2010. godine u deficitu 273 miliona maraka, a akumulirani budžetski minus čak 666,6 miliona KM. Uprkos tome, ministra finansija RS Zoran Tegeltija tvrdi da nema razloga za brigu i da je sve pod kontrolom.

- Budžet Srpske je likvidan i neće biti ugrožen u ovoj godini. Vlada RS donela je nekoliko odluka o proširenju operativnog budžeta RS za prvih šest meseci ove godine, što znači da je budžet likvidan - naveo je Tegeltija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ukoliko dođe do realizovanja kreditnih aranžmana za Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svetskom bankom, Vlada RS, kaže ministar finansija, biće zadovoljna.

- Ukoliko do toga ne dođe, Vlada ima alternativna rešenja- tvrdi Tegeltija.

On je naveo da je rezervna varijanta za pokrivanje budžetskog deficita trezorski zapisi i izdavanje državnih obveznica-dugoročne hartije od vrednosti RS.

Premijer RS Aleksandar Džombić izjavio je nedavno da je Srpska napravila alternativno rešenje za pokrivanje budžetskog deficita, znajući da Federacija BiH ili zajedničke institucije BiH možda neće ispuniti uslove za povlačenje kredita od MMF.

Vlada RS juče je usvojila konsolidovani izveštaj o izvršenju budžeta RS za 2010. godinu u kojem je konstatovano da su rashodi bili na nivou planiranih, ali da su prihodi od direktnih poreza, bili manji. Zbog toga je i nastao, kako se navodi u izveštaju, manjak od 273 miliona maraka.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da će budžetski deficiti sa kojima su suočeni RS i FBiH biti značajno povećani ukoliko ne bude povučen novac iz stendbaj-aranžmana sa MMF, ministar Tegeltija je rekao da je taj novac blokiran zbog određenih političkih odluka.

- Indikativno je da je Incko tek sad počeo da govori o ovom problemu iako je Vlada RS pre tri meseca upozoravala na to. Očigledno je da u FBiH postoje mnogo izraženiji problemi nego u Srpskoj - ocenio je Tegeltija.

Vlada RS juče je donela odluku o proširenju budžeta Ministarstva prosvete i kulture RS za 800.000 KM kako bi se pokrili troškovi studentskih domova u Srpskoj.

- Vlada RS na veoma niskom nivou drži cene smeštaja i ishrane u studentskim domovima u RS i zato smo odlučili da na ovaj način pomognemo kako bi se obezbedilo što više obroka za naše studente, ali i da bismo zadržali kvalitet ishrane - rekao je resorni ministar Anton Kasipović.

Vlada je odobrila i milion maraka za opremanje nekoliko vrtića u banjalučkim naseljima kako bi konačno bio omogućen smeštaj za oko 600 dece. Kasipović je dodao da je Vlada usvojila i informaciju o statusu studenata sa zvanjem farmaceut na Koledžu zdravstvene nege u Bijeljini.

Odluke zbog štrajka u ŽRS

Potpredsednik Vlade RS Anton Kasipović tvrdi da je Vlada uložila maksimalan napor da pomogne Javnom preduzeću "Željeznice RS” i da reši postojeće probleme. – Na sednici Vlade smo doneli potrebne odluke po kojima će se održati minimum rada ukoliko bude štrajk u ovom preduzeću- rekao je Kasipović. Zbog kršenja sporazuma, koji su uprava "Željeznica RS”, premijer RS i Štrajkački odbor potpisali 15. februara, zaposleni u ovom preduzeću najavili su da će 3. juna ponovo stupiti u generalni štrajk.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.