U jezeru otkriveno 130 mina iz Prvog svetskog rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2010, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U jezeru otkriveno 130 mina iz Prvog svetskog rata

LJUBLJANA -

Pripadnici slovenačke jedinice za uklanjanje eksplozivnih naprava pronašli su danas u Bohinjskom jezeru, na severozapadu zemlje, više do 130 neeksplodiranih mina koje su tamo nalaze još od 1917. godine.

Šef jedinice za uklanjanje mina Darko Zonjič izjavio je da su se mine nalazile na dubini od 20 centimetara u mulju i da nisu predstavljale pretnju za kupače ili životinje.

Mine su tu dospele 1917. godine kada je austrijski voz, koji je prevozio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oružje za austrougarsku vojsku, izleteo iz šina i survao se u jezero.

Zonjič je rekao da se pretpostavlja da u jezeru ima još eksplozivnih naprava, prenela je agencija STA. On je objasnio da, ukoliko se te naprave ne diraju, onda ne predstavljaju pretnju, pa ih je najbolje ne dirati.

Voz koji se survao još uvek se nalazi u ovom najvećem jezeru u Sloveniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.