U eksploziji u Dagestanu 18 povređenih

Izvor: RTS, 25.Maj.2013, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U eksploziji u Dagestanu 18 povređenih

Najmanje 18 osoba, među kojima pet policajaca i najmanje petoro dece povređeno u samoubilačkom napadu u blizini ministarstva unutrašnjih poslova u Dagestanu. Svi povređeni prebačeni u bolnicu, a mesto eksplozije blokirano.

U eksploziji koju je izazvao bombaš samoubica u Dagestanu u Rusiji povređeno je 18 ljudi, a policajac za koga se verovalo da je ubijen, ipak je živ, ali u kritičnom stanju.

Incident se dogodio u blizini ministarstva unutrašnjih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u centru Mahačkale kada je saobraćajni policajac tražio dokumenta od jednog vozača posle čega je aktivirana bomba.

U napadu je povređeno pet policajaca i šest civila, prenosi Raša tudej.

Prema preliminarnim informacijama, bombaš samoubica je bila žena, naveo je portparol ministarstva unutrašnjih poslova, a prenosi Itar-Tas.

"Žena je identifikovana kao Madina Alijeva (25) koja se je prvo bila udata za jednog islamistu ubijenog 2009. godine. Potom se udala za drugog islamskog ekstremistu koji je ubijen prošle godine", saopštila je portparolka policije Fatina Ubajdatova.

Svi povređeni su prebačeni u bolnicu, a mesto eksplozije je blokirano. Policija pretražuje kraj u potrazi za još eksploziva, zbog straha od mogućnosti nove eksplozije.

U dve eksplozije koje su se dogodile 20. maja ispred sedišta suda u glavnom gradu Dagestana Mahačkali poginule su četiri osobe, dok je 46 ranjeno.

Druga eksplozija u Mahačkali bila je dosta snažnija od prve i dogodila se tek pošto je policija stigla na mesto eksplozije.

Takve napade često koriste teroristi u severnom Kavkazu kojima su meta policajci i kako bi broj žrtava napada bio veći.

Inače, Dagestan je jedno od područja sa najvećim stepenom nasilja u Rusiji. Od 2000. godine najmanje 20 žena samoubica, većinom iz kavkaskog regiona učestvovalo je u terorističkim napadima na gradove u Rusiji i avione i vozove u inostranstvu.

One se vezuju sa islamske pobunjenike u Dagestanu i drugim delovima Kavkaza, posle dva separatistička rata u susednoj Čečeniji, podseća AP.

U Rusiji ih često zovu "crne udovice", jer su mnoge od njih žene ili rođake ekstremista koji su ubijeni u sukobu sa snagama bezbednosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dagestan: Detonirala se udovica, 18 ranjenih

Izvor: Mondo, 25.Maj.2013

Najmanje 18 osoba, među kojima petoro dece i pet policajaca, ranjeno je danas u samoubilačkom napadu koji je u Dagestanu izvela jedna žena...Najefikasnije oružje islamskih fanatika, bombaš-samoubica, ovoga puta je bila udovica dvojice ekstremista koje su ranije ubile ruske bezbednosne snage...Policija...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.