U cik zore po badnjak

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jan.2019, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U cik zore po badnjak

Badnjak se seče u svakom delu sveta gde žive Srbi. Na Badnje jutro, u cik zore, više članova grupa vernika Svetosavci koja pomaže obnovu hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu, zajedno su otišli da poseku badnjake.

-Tradiciju srpsku poštujemo bez obzira gde se nalazimo. Ove godine smo se nas desetak Svetosavaca dogovorili da zajedno odemo po badnjak i želimo da tradiciju nastavimo, ako Bog da, svake godine i da nas bude sve više - kaže nam Goran Anđić, predsednik Svetosavaca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
- Kao što su moji preci, i ja sam sa svojim dedom Vasom Jeftićem u Sarajevu do godinu dana pre početka rata išao po badnjak. Običaj sečenja badnjaka smo i ovde zadržali. U cik zore prvo smo pozdravili badnjak, a onda ga s istočne strane s tri udarca sekirom oborili. Badnjak nosim kući, naslonim na zid, a uveče ga porodica pozdravi i unese se u kuću. Ranije sam išao povremeno, a prethodnih desetak godina redovno sečem badnjak, uglavnom sa sinom i kumom - kaže Dragan Jeftić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.