U blizini Kaira otkrivene stotine drevnih kovčega,statua...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2022, 20:21

U blizini Kaira otkrivene stotine drevnih kovčega,statua...

Arheolozi koji rade na iskopinama u blizini Kaira otkrili su stotine drevnih egipatskih kovčega i bronzanih statua tadašnjih božanstava, saopštilo je danas egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta.

Na groblju u Sakari otkrivene su statue bogova Anubisa, Amuna, Mina, Ozirisa, Izide, Nefertuma, Basteta i Hatora, zajedno sa statuom bez glave arhitekte Imotepa koji je izgradio tamošnju piramidu, prenosi Rojters.

Ministarstvo je saopštilo da 250 kovčega, 150 bronzanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << statua i drugih predmeta datira iz kasnog perioda Egipta oko 500 godina pre nove ere.

Pronađeni su i muzički instrument poznat kao asistrum, te zbirka bronzanih posuda korišćenih u ritualima za obožavanje boginje Izide.

Oslikani drveni kovčezi pronađeni su netaknuti u grobnicama i u njima su se nalazile mumije, amajlije i drvene kutije.

Jedan kovčeg je sadržao dobro očuvan papirus ispisan hijeroglifima, možda stihovima iz Knjige mrtvih, pa je poslat u laboratoriju Egipatskog muzeja u Kairu na proučavanje, rekao je Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete.

Rojters navodi i da Sakara, koja se nalazi južno od piramida u Gizi, poslednjih godina pruža stalna arheološka otkrića, a na tom područjui iskopavanja traju od 2018. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Egiptu otkriveno bronzanih 150 statua bogova iz doba faraona

Izvor: Danas, 30.Maj.2022

Egipatsko Ministarstvo za turizam i antikvitete saopštilo je danas da je otkriveno 150 bronzanih statua u nekropoli u Sakari blizu Kaira, javlja CNN.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.