U Zarožju vukovi prave štetu

Izvor: RTS, 21.Sep.2018, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zarožju vukovi prave štetu

U domaćinstvu Slobodana Jagodića u bajinobaštanskom selu Zarožju kod Bajine Bašte vukovi su ovih dana zaklali dvanaest ovaca. Meštanima Zarožja divlje životinje godinama stvaraju probleme, ali rešenja ni pomoći nemaju niotkuda.
Posle vučjeg pira u stadu, na bodljikavom žicom ograđenom pašnjaku uz magistralni put, Jagodići tek skupljaju preostale ovce i još nemaju snage da se suoče s posledicama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i štetom koja je, prema proceni, preko 200 hiljada dinara."Imao sam 23 i 12 je uništeno, i još jedna ima, videli ste da ne može da preživi ni ona. A dosad ukupan broj od 1999. godine, do današnjeg dana, 29 ovaca je uništeno. Od te državne zaštićene životinje, koje su oni zaštitili, a nisu zaštitili moje stado", kaže Slobodan Jagodić.
U selu rasutom po brdima i planini, svake godine vukovi prorede stada, a srne i divlje svinje unište deo letine, pa uzalud sabiraju štete.
"Dešava se vrlo često, nekome tri, nekome pet, dešavalo se i sedamnaest ovaca pokolju, i uvek to prođe onako. Zaštićeno je sve, ne sme se ništa ubiti, ne smemo ništa posebno intervenisati", kaže Milica Gajić iz Zarožja.
"Šta se ranije radilo? Nisu bili zaštićeni, ljudi su ih ubijali, išli u hajke. Krene deset ili dvadeset lovaca i oni to rasteraju", objašnjava Vladan Jagodić iz Zarožja.
Za Zarožane koji nisu poput svojih par stotina meštana krenuli u Švajcarsku, već ostali u svom selu, stada ovaca su i svojevrsno osiguranje da će imati od čega da prezime i nabave potrepštine za domaćinstvo, ali i mnogo više od toga.
"Tako će uništiti i fond i neće imati više ovaca. Ko će da ih čuva, nema naroda. Imaju svi zagrađene pašnjake, nema ko da radi. Vidite da u svakoj kući ima po jedno, dvoje", kaže Vladimir Jagodić.
Do sada su jedino su uspevali da naplate štetu od pasa lutalica četiri hiljade dinara po ovci. Za vukove odštete nema iako se vode i sudski sporovi.
Slobodan Jagodić kaže da neće odustati i da će se, ovog puta, obratiti svima, kako bi utvrdio ko je nadležan da zaštiti njegovo stado.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.