U Vršcu prvi put u klupe selo 470 đaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2018, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vršcu prvi put u klupe selo 470 đaka

Školska godina počela je danas i u Vršcu, a u klupe je po prvi put selo 470 đaka – 330 u gradu, 40 u područnim odeljenima i 100 u seoskim školama. Prvake su danas obišli članovi gradskog veća, i predstavnici Saveta za bezbednost saobraćaja grada i stanice saobraćajne policije Vršac, i ovom prilokom stavili akcenat na bezbednost dece u saobraćaju.

Prvi dan škole, mališani su iskoristili kako bi se upoznavali sa učionicama, hodnicima i ostalim prostorijama u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će ubuduće svakodnevno boraviti. Predstavnici grada obišli su ih u OŠ "Mladost“, u koju je krenulo 64 prvaka.

Kako je istaknuto ovom prilikom, tokom leta je završena većina poslova u cilju priprema školskih objekata za početak nove školske godine:

„Ono što eventualno još nije urađeno i za šta je neophodno odvojiti druga sredstva – školska godina mora početi normalno – mi ćemo iz gradskih rezervi obezbediti sredstva za sve ono što nije moglo da se uradi tokom ovog perioda“, kaže član gradskog veća za obrazovanje Veljko Stojanović.

U nastavi u Vršcu je, i ove godine, u gradu i selima angažovano 30-ak pedagoških asistenata, a za sve đake koji nastavu pohađaju van mesta stanovanja organizovan je prevoz do škola. Radi njihovog bezbednog dolaska i odlaska na nastavu, pripadnici saobraćajne policije intenzivnije će regulisati saobraćaj u zonama škola, i kontrolisati brzinu kretanja vozila:

Od danas je na ulicama mnogo više mališana. Nekima su ovo prvi školski dani, pa su uzbuđeni, oni malo stariji nestrpljivi su da vide stare drugare, i svi oni učestvuju u saobraćaju zajedno sa vama. Zato, vožači – pazite na decu!

Već treću godinu zaredom, obezbeđen je prevoz i za decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, a sa početnih 14, stiglo se na 30 trenutnih korisnika:

"U međuvremenu, Parakvad učestvuje u Savetu za bezbednost saobraćaja, gde je ove godine donešena i strategija, i prvi put su u njoj i osobe sa invaliditetom grada Vršca. To je jako bitno za svu decu, skidamo barijere, nema diskriminacije, i to nam je najbitnije.“ ističe predsednik SHUPIK "Parakvad VŠ“ Dragan Vitorović.

Sva ova deca dobila su poklone dobrodošlice, i, kao i ostali prvaci, saobraćajne pakete, a Savet za bezbednost saobraćaja Grada Vršca uključen je i u ove aktivnosti:

"U periodu od 2013. do 2017. u saobraćajnim nezgodama u kojima su stradala deca osnovnih škola, stradalo 37 učenika. Ta tendencija je u padu, i to nas raduje, ali nismo zadovoljni sa ovim brojem, i našim aktivnostima želimo da doprinesemo da on bude još manji“, poručuje predsednik Saveta Miloš Vasić.

U 47% pomenutih nesreća, deca su bili putnici, pa je apel upućen i roditeljima, da poštuju pravila i decu prevoze na bezbedan i zakonom propisan način.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.