U Vrbasu plakatima traže crnogorski jezik

Izvor: Vesti-online.com, 08.Feb.2013, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vrbasu plakatima traže crnogorski jezik

Crveno-žuti plakati na kojima piše "Crnogorski jezik u opštini Vrbas" osvanuli su danas u tom gradu. Na plakatu je, pored dva nova fonema koja su uvedena u crnogorski jezik, i poruka u stihu: "Svaki narod bez jezika, nema sebe ni svog lika".

Njegoševski zahtev Crnogoraca u stihu  

Akciju je izveo Klub mladih Crnogorske partije, a plakati su pored Vrbasa izlepljeni i u ostalim naseljima opštine: u Bačkom Dobrom Polju, Zmajevu, Ravnom Selu, Kucuri i Savinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Selu.

 

Crnogorska partija je u saopštenju navela da očekuje odgovor od opštine Vrbas, kojoj je podnela zahtev da crnogorski jezik bude uveden u službenu upotrebu. U saopštenju te partije navodi se da u Vrbasu žive 7.353 Crnogorca, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

 

Podseća se da zakon nalaže lokalnoj samoupravi da uvede u službenu upotrebu jezik nacionalne zajednice ako učešće te zajednice doseže 15 odsto u ukupnom broju stanovništva.

 

U opštini Vrbas u službenoj upotrebi su srpski i rusinski jezik.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.