U Valjevu mnogo dimnjaka a malo dimničara

Izvor: RTS, 27.Okt.2017, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Valjevu mnogo dimnjaka a malo dimničara

U Valjevu, jednom od naših gradova sa najzagađenijim vazduhom u grejnoj sezoni - zbog položaja u koltlini, neprovetrenosti i brojnih pojedinačnih ložišta - četvorica dimničara brinu o svim dimnjacima u gradu.
Danijel Jovanović je najmlađi dimničar u Valjevu. Ima trojicu kolega u gradu od oko 80.000 žitelja. Na početku, karijere da bi privukao mušterije, nosio je satensko odelo, cilindar i bele >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rukavice.

A danas da li četvorica odžačara uspevaju da očisti dimnjake, ne zavisi samo od njih, već i od vlasnika kuća, stanara u zgradama i ugostitelja.
"Može da se postigne, s obzirom da nas ima četiri u Valjevu", kaže Danijel. "Od ta četiri, dva su aktivna, koja baš rade ovaj posao, dvoje rade i ovo i još nešto drugo kao usputan posao. Može da se postigne da se uradi, ali zaista teško, Valjevo je veliko tržište."
Iako posao dimničara, zbog strogih zahteva protivpožarne zaštite, ne bi trebalo da bude sezonski, kod nas je uobičajeno da posla najviše ima u sezoni grejanja. Valjevski odžačari razmišljaju i o svom zanatu u budućnosti.
"Stariji zanati polako izumiru i tehnika napreduje", kaže Sergej Stefanović. "U 21. smo veku i ovi će ljudi morati da se bave dodatnom delatnošću. Ali ako jedan majstor usavrši svoj poaso i voli ga, a ovo je srećan posao i mora na kraju da se odrekne, onda nema perspektive za njega."
U priči o čišćenju dimnjaka nemoguće je ne pomenuti zagađenje vazduha u Valjevu. Plan toplane je da za tri godine pored mazuta, uvede i bio-masu kao čistiji energent.
"Do sada je u Toplani trošen mazut klase ce koji ima sadržaj sumpora do 3%", kaže Zoran Stepanović, direktor JP Toplana Valjevo. Sada koristimo, znači, niskosumporni mazut koji ima sadražaj sumpora ispod jednog procenta. To je bila prva stvar koju smo uradili u toku prošle godine i, naravno, nastavili."
Dok Toplana uvođenjem jevtinijih energenata i smanjenjem cene grejanja ne privuče Valjevce da se priključe na gradski toplovod, ostaće veliki broj pojedinačnih ložišta. A to znači da će dimničari itekako imati posla.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.