Izvor: B92, 16.Okt.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U TOKU ISTRAGA O SMRTI 21 PACIJENTA U HRVATSKIM BOLNICAMA

Zagreb -- Istraga jos nije utvrdila zbog cega je krajem prosle nedelje 21 pacijent u 8 bolnickih centara u Hrvatskoj umro tokom dijalize, javlja dopisnik Radija B92 iz Zagreba Djivo Djurovic. Istraga u koju su ukljuceni Ministarstvo unutrasnjih poslova i Drzavno tuzilastvo nije otkrila uzrok, ali se sumnja na neispravne filtere koje proizvodi americka farmaceutska firma "Balkster", a uvozi ih zagrebacka "Pliva".

Predstavnik "Bakstera" za Srednju Evropu Vinsente Berenger, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hitno stigao u Zagreb, otklanja odgovornost svoje kompanije i tvrdi da su njihovi filteri najkontrolisaniji u svetu. Medjutim, Berenger je naredio obustavu isporuka filtera sporne serije "A". Ministar zdravlja Hrvatske Ana Stalinic Rukavina istice da cinjenica da posle uklanjanja svih dijalizatora nema vise smrtnih slucajeva potvrdjuje sumnju o uzroku smrti bolesnika. Najveca tragedija u hrvatskom zdravstvu izazvala je jos jednu kontroverzu. Opsta bolnica u Puli dobila je od Zavoda za javno zdravstvo nalog da prestane s hemodijalizom na sumnjivim dijalizatorima tek u subotu popodne, za razliku od drugih bolnica koje su obavestene u subotu ujutro. To je izazvalo, cini se, nepotrebnu smrt jos 6 pacijenata. Suvislog objasnjenja zasto se to dogodilo jos nema, a zbog tih tragicnih dogadjaja utorak je u Puli proglasen za dan zalosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.