U Srbiji živi dva miliona starih

Izvor: Mondo, 01.Okt.2016, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji živi dva miliona starih

Međunarodni dan starijih, pod sloganom "Na starima svet opstaje, a mladima svet ostaje", obeležava se danas širom Srbije nizom manifestacija.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Manifestacije bi trebalo da ukažu na položaj sugrađana starijih od 60 godina, kojih u Srbiji po podacima Republičkog zavoda za statistiku ima skoro dva miliona.

Međunarodni dan Starijih uveden je sredinom oktobra 1990. odlukom Ujedinjenih nacija u nameri da se ukaže na probleme >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << s kojima se stariji suočavaju ali i na doprinose koje i danas imaju u društvu.

U Srbiji, prema podacima iz 2015. godine živi 7,1 milion stanovnika, od kojih je 1,89 milion stariji od 60 godina, rekla je agenciji Beta šefica odseka za demografiju Gordana Bjelobrk.

Među tih 1,89 miliona starijih od 60 godina, njih 106.951 starije je od 85 godina, dodala je Bjelobrk.

"Prosečna starost stanovnika u Srbiji je 42,7 godina", rekla je ona i dodala da se podacima Ujedinjenih nacija tokom protekle decenije stanovništvo Srbije ubrajalo među pet najstarijih na svetu.

Procene su da će do 2041. godine više od jedne četvrtine stanovništva Srbije činiti osobe starije od 65 godina, a posebno teška situacija biće u seoskim sredinama.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.