U Srbiji uzet politički tajm-aut

Izvor: B92, 10.Dec.2014, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U Srbiji uzet politički tajm-aut"

Premijer i predsednik Srbije uzeli su svojevrstan politički tajm-aut, tokom kog neće izbijati eventualne podele po nekim pitanjima, smatra Dejan Vuk Stanković.

Politički analitičar je to rekao govoreći u Kažiprstu B92 o medijskim navodima o uslovima iz Berlina i različitih poruka koje ovih dana o vezi između Kosova i puta Srbije ka EU šalju predsednik Tomislav Nikolić i predstavnici Vlade Srbije Aleksandar Vučić i Ivica Dačić.

"U pitanju je javno saopštavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << različitih pogleda na odnos evropskog puta Srbije i kosovskog pitanja. Ne isključujem da postoji određena doza pesimizma i realizma u onome što je rekao Nikolić, dok šef diplomatije i premijer optimistično veruju u pronalaženje praktičnih rešenja", rekao je Stanković.

On je dodao da je kod interpretacije "11 uslova iz Berlina" bilo i malo medijskog zbunjivanja, kao i da je celokupnoj atmosferi kumovalo to što od 2008. godine živimo u "vreme medijske hipnoze".

"Govori se da Ahtisarijev i Išingerov plan nisu na stolu, a oni i te kako jesu na stolu, dok je Briselski sporazum samo konkretizacija", smatra Stanković.

Dejan Vuk Stanković dodaje da kada Nikolić kaže da mu je rečeno da će se od Srbije pre ulaska u EU tražiti priznanje Kosova, to ima značajnu političku težinu.

"Može se očekivati da članice EU koje su priznale Kosovo to traže od Srbije, ali je pomalo paradoksalan taj zahtev, kada se zna da ih ima pet koje ne priznaju Kosovo", navodi Stanković.

Analitičar dodaje da Nikolić, Vučić i Dačić imaju podjednaku moć zapažanja, ali da pokušavaju da pronađu "različite praktične opcije da bi sprečili ono što je za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo postane član UN".

"U ovom trenutku podele vlasti po nekim pitanjima neće biti ozbiljnije. Vučić, Dačić i Nikolić su uzeli politički tajm aut. Premijer je jasno definisao okvire našeg stava prema Briselskom sporazumu i tražiše racionalna rešenja za 11 uslova iz Berlina, a predsednik Srbije je odložio javnu raspravu o odnosu između Kosova i EU za početak pregovora. Kraj će biti kada otpočnu pregovori, a kada će to biti, to nije izvesno", zaključio je Stanković

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.