U Srbiji posluje 1.196 socijalnih preduzeća

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Mar.2016, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji posluje 1.196 socijalnih preduzeća

U Srbiji posluje 1.196 socijalnih preduzeća, koja zapošljavaju 10.326 osoba, podaci su Republičkog zavoda za statistiku, koje je objavio je magazin "Liceulice".

Polovinu od pomenutog broja zaposlenih čine osobe koje imaju više od pedeset godina, žene koje su žrtve porodičnog nasilja, mladi s intelektualnim teškoćama, beskućnici, osobe s invaliditetom, osobe s problemima mentalnog zdravlja i bivši zavisnicima.

Kako je navedeno, socijalno preduzetništvo igra >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sve važniju ulogu u daljem razvoju socijalne ekonomije i smanjenju stope nezaposlenosti, posebno kad je reč o ljudima iz teško zapošljivih kategorija.

Iako su socijalna preduzeća od velikog značaja za društvo, svakodnevno se suočavaju s raznim problemima: od neadekvatnog zakonskog okvira za poslovanje, do problema finansiranja i održivosti.

Magazin piše da su među uspešnijim socijalnim preduzećima u Srbiji "Vega", "Prostor" i "GM Optimist".

Udruženje "Prostor" od 2010. godine podržalo je kroz svoje programe preko 300 korisnika psihijatrijskih usluga kroz organizovanje umetničkih radionica, psihoterapija i sličnih programa.

"Vega" omladinski centar osnovan je 2000. godine, s ciljem izgradnje kvalitetnog okruženja za razvoj dece i mladih. Trenutno sakupljaju 300.000 dinara za program "Škola za superheroje" i "Koba Yagi igračke", koji razvijaju emocionalnu inteligencije dece.

Podržavanjem tog programa građani mogu doprineti unapređenju programa u vrtićima, dnevnim boravcima i bolnicama gde će se koristiti ti alati, i ujedno podržati dugoročno nezaposlene žene i mlade s teškoćama u razvoju, angažovane u proizvodnji igračaka i ambalaže.

"GM Optimist" osnovan je 2008. godine u Gornjem Milanovcu, s misijom da unapredi sistem upravljanja otpadom i reciklaže. Oni su od osnivanja sakupili i reciklirali preko 60.000 kg elektronskog i električnog otpada.

Ono na čemu ovih dana rade je prikupljanje 100.000 dinara za otvaranje reciklažnog dvorišta, koje će rešavati problem deponija na lokalu. Planirano je da se deo otpada otkupljuje od građana, što će doprineti smanjenju siromaštva.

Sakupljena sredstva iskoristiće za kupovinu dva bicikla i dve prikolice za otpad, a profit od prodaje otpada ulagaće u uređenje javnih površina, pomoć bolesnim i siromašnim sugrađanima i unapređenje uslova u zdravstvenim ustanovama, piše "Liceulice".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.