U Srbiji od 2014. godine 66 osnovnih sudova

Izvor: Blic, 20.Nov.2013, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji od 2014. godine 66 osnovnih sudova

U Srbiji će od 1. januara 2014. biti 66 osnovnih sudova, umesto postojeća 34, kao i 58 tužilaštava, utvrđeno je Zakonom o sedištima i područjima sudova i tužilaštava koji je danas usvojen u Skupštini Srbije.

Za usvajanje tog zakona glasala su 123 poslanika, a protiv su bila 44 poslanika. Osnovni sudovi, kako je utvrdjeno novom mrežom sudova, biće osnovani u Aranđelovcu, Gornjem Milanovcu, Mionici, Priboju, Raški i Despotovcu, kao i u pograničnim mestima kao što su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Šid, Petrovac na Mlavi, Lebane i Dimitrovgrad. Po novoj mreži sudova, osnovni sudovi biće i u manjinskim opštinama kao što su Senta, Vrbas, Bačka Palanka i Bujanovac. U Beogradu će pored dva postojeća biti formiran još jedan osnovni sud.

Broj apelacionih sudova u Srbiji ostaće nepromenjen, tako da će i dalje raditi četiri apelaciona suda - u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, uz određene promene u apelacionom sistemu koje predviđaju ujednačenje sudske prakse. Novom mrežom sudova predviđeno je postojanje 25 viših sudova i 16

privrednih sudova, a i dalje će postojati 44 prekršajna suda. Postojaće i 29 sudskih jedinica koje će biti osnovane i u Varvarinu, Bogatiću, Kovačici i Ćupriji.

Zakonom je utvrđeno da će se osnivanje sudova i javnih tužilaštava nadležnih za teritoriju Kosova i Metohije, njihova sedišta i područja na kojima vrše nadležnost urediti posebnim zakonom.

Novi zakon počeće da se primenjuje od 1. januara 2014. godine. Predviđeno je da do početka primene zakona, Visoki savet sudstva

postavi vršioce funkcije predsednika suda u sudovima osnovanim zakonom kojima je promenjeno područje na kojem vrše nadležnosti.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.