U Srbiji danas vrlo visok indeks UV zračenja

Izvor: RTS, 23.Jul.2019, 07:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji danas vrlo visok indeks UV zračenja

Republički hidrometeorološki zavod upozorava na visok i vrlo visok indeks UV zračenja u Srbiji za danas, sredu i četvrtak. Na skali do 11, danas će uglavnom iznositi između 6 i 8, a u Prištini i Prizrenu čak 9.
Temperatura ne utiče na intenzitet UV zračenja, ali direktna izloženost Suncu, kada je indeks visok, može da bude štetna.

Intenzitet UV zračenja zavisi od doba godine, nadmorske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << visine, geografske širine. 
Stručnjaci savetuju da se u periodu od 10 do 17 časova ne izlazi napolje. Ako se izlazi, najvažniji deo zaštite čini odeća, a treba nanostiti kreme i losione.
Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda indeks UV zračenja je ovih dana obeležen narandžastom ili crvenom bojom. Ipak, najopasnije je kada je boja ljubičasta, jer to znači da je indeks iznad 11.
Najniža temperatura danas će iznositi od 15 do 20, najviša dnevna od 28 stepeni do 32 stepena.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

I danas u većini mesta u Srbiji povećano UV zračenje

Izvor: Radio 021, 23.Jul.2019

Republički hidrometeorološki zavod upozorava na vrlo visok indeks UV zračenja u Srbiji za danas, sutra i u četvrtak...Na skali do 11, danas će uglavnom iznositi između 6 i 8, a u Prištini i Prizrenu čak 9...Temperatura ne utiče na intenzitet UV zračenja, ali direktna izloženost suncu, kada...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.