U Srbiji 72 osobe zaražene korona virusom

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Mar.2020, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 72 osobe zaražene korona virusom

U Srbiji je registrovano ukupno 72 potvrdjena slučaja zaraze korona virusom, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Od poslednjeg izveštaja jutros u 8.00 do 18 časova večeras, testirani su uzorci 39 osoba od kojih je sedam pozitivnih i 32 negativnih na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok je četvoro zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << opšteg stanja.

Do 18 časova 17. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 374 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

KC Niš: Dva pacijenta otpuštena na kućno lečenje

Na Кlinici za infektivne bolesti КC Niš, leči se četvoro pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virursa, a dva pacijenta otpuštena su jučena kućno lečenje, saopštio je danas Klinički centar Niš.

"Pacijenti su otpušteni zbog nepostojanja simptoma, u dobrom opštem stanju, nakon konsultovanja infektologa sa dežurnim epidemiologom Instituta za javno zdravlje Niš i njegove saglasnosti, ali i saglasnosti pacijenata. Pacijenti su smešteni u kućnu izolaciju", rekli su u KC Niš.

U saopštenju se takođe navodi da pacijent koji je prvi primljen na Kliniku za infektine bolesti, 10. marta, ima umerene simptome uzrokovane virusom, u stabilnom je stanju i preduzimaju se sve neophodne mere lečenja.

"Ostali hospitalizovani pacijenti uglavnom ne pokazuju simptome, ali su i oni pod 24-časovnim monitoringom infektologa niškog Кliničkog centra, kako to predviđaju propisane mere i algoritmi Svetske zdravstvene organizacije", kazali su u KC Niš.

U Gornjem Milanovcu jedna osoba zaražena korona virusom

Jedna osoba je obolela od korona virusa u Gornjem Milanovcu, a u kućnoj izolaciji je 18 lica koja su doputovala iz inostranstva, izjavio je danas predsednik te opštine Dejan Kovačević.

On je rekao novinarima da osoba kod koje je potvrđen korona virus radi u Čačku, a živi u Gornjem Milanovcu i da je u kućnoj izolaciji.

U kućnoj izolaciji nalazi se i 18 lica koja su doputovala iz inostranstva i oni će u izolaciji provesti narednih 14 dana.

Štab za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu je u okviru lokalnih mera u vanrednom stanju ograničio rad ugostiteljskih objekata od 8 do 20 sati i redukovao javni saobraćaj.

Formirane su mobilne ekipe za dostavu hrane i lekova starijima od 65 godina kojima nema ko drugi da donosi neophodne stvari, ukinut je rad Mlečne pijace u potpunosti, dok će Zelena pijaca raditi uobičajeno.

Korisnici Narodne kuhinje Crvenog krsta dobijaće hranu na kućnu adresu.

Zatvoreni su Kulturni centar, Gradska biblioteka, Muzej, Sportski centar, teretane i igraonice.

Osnovan je kol-centar za informisanje građana i prijave simptoma korona virusa.

Štab je pozvao sve Gornjomilanovčane koji rade u Čačku da, ukoliko je to moguće, svoj posao obavljaju od kuće i ne putuju u taj grad "bez preke potrebe".

U Čačku su do sada registrovana četiri obolela od korona virusa, a više od 300 lica je u kućnoj izolaciji zbog sumnje da imaju taj virus.

Na Kosovu potvrđen 16. slučaj korona virusa

Na Kosovu je jutros potvrđen još jedan slučaj zaraze korona virusom čime je ukupan broj zaraženih povećan na 16 dok su na zahtev predsednika Hašima Tačija, Bezbednosne snage Kosova stavljene u najviši stepen gotovosti zbog širenja epidemije.

Kako je saopštio Nacionalni institut javnog zdravlja u Prištini, prisustvo virusa potvrđeno je kod žene koja je juče došla na Kosovo iz Londona a njeno zdravstveno stanje je stabilno.

Svih 16 zaraženih osoba na Kosovo je došlo iz Italije i Velike Britanije.

Dom zdravlja Niš otvorio punkt za lečenje građana sa temperaturom

Građani Niša koji imaju respiratorne tegobe i povišenu temperaturu od danas mogu da se leče isključivo u zdravstvenoj stanici "Duvanište", dok će u centralnom objektu Doma zdravlja i drugim ambulantama biti nastavljeno lečenje ostalih pacijenata, saopštila je ta zdravstvena ustanova.

Prema rečima nadležnih u Domu zdravlja, punkt za lečenje obolelih sa povišenom temperaturom i akutnim respiratornim infekcijama otvoren je u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja, a u cilju sprečavanja širenja epidemije korona virusa, zaštite zdravlja pacijenata i zdravstvenih radnika.

Građani koji imaju neke od ovih simptoma, pitanja i nedoumice u vezi sa korona virusom mogu da pozovu kol centar Doma zdravlja 0700/303-503 i brojeve 018/503-606, 018/503-736 i 018/503-737 da bi dobili preporuke o daljem postupanju i lečenju.

SZO će pomoći Srbiji

Generalni direktror Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus je ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću obećao da će SZO uputiti pomoć Srbiji u skladu s raspoloživim resursima.

Ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da je Dačić u telefonskom razgovoru obavestio Gebrejesusa o stanju pandemije u Srbiji i aktivnostima Vlade za zaštitu stanovništva.

Omogućen elektronski prijem zahteva u PIO fondu

Fond za pnezijsko i invalidsko osiguranje Srbije saopštio je danas da je, u skladu sa zabranom neposrednog prijema stranaka u službenim prostorijama, omogućio elektronski prijem zahteva za ostvarivanje prava na penziju i ostalih prava iz PIO.

Zahtevi se dostavljaju adresu e-salter@pio.rs. Osim elektronski, zahtevi se mogu dostavljati i preko pošte, a datum prijema zahteva biće datum slanja mejla, odnosno poštanske pošiljke.

Psihijatar iz Niša nudi besplatno pomoć tokom pandemije

Psihijatar iz Niša Dragan Vukadinović, njegova ćerka Ana - psihološkinja, i sin Filip - student informatike otvorili su na Fejsbuku stranicu Trezvenoumlje Niš i nalog na Vajberu da bi pomogli građanima da prevaziđu strah od pandemije korona virusa.

Pročitajte i:

Mali: Uskoro odluka o izostanku jednog roditelja s posla

SZS predložio nove mere u borbi protiv korona virusa

Iseljavaju se svi studentski domovi u Beogradu

Ministar: Razmatra se uvođenje još jednog programa RTS-a za emitovanje nastave

U Vuhanu samo jedan novi slučaj korona vuirusa

Tom Henks izašao iz bolnice, supruga i dalje hospitalizovana zbog korona virusa

NALED: 10 mera za podršku privredi i očuvanje radnih mesta ugroženih korona virusom

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

U Srbiji 65 potvrđenih slučajeva - u Nišu četiri pacijenta u KC

Izvor: JuznaSrbija.info, 17.Mar.2020

U Republici Srbiji je do 8 časova 17. marta 2020. godine registrovano ukupno 65 potvrđenih slučajeva COVID 19. Na Klinici za infektivne bolesti KC Niš, trenutno se leči četvoro pacijenata, kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virusa COVID-19...Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 17....

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.