U Srbiji 326 obolelih od novog gripa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2009, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 326 obolelih od novog gripa

BEOGRAD - U Srbiji je do sada potvrđeno 326 slučajeva oboljevanja od virusa novog gripa A (H1N1), na bolničkom lečenju nalaze se 503 osobe sa oboljenjima sličnim gripu, a 18 osoba priključeno je na respirator, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Batut".

U saopštenju se navodi da je registrovano 16 smrtnih ishoda od ove vrste gripa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaključno sa podacima sakupljenim do devet časova jutros.

Poslednji smrtni ishod registrovan je 18. novembra kod pacijenta sa teškom kliničkom slikom gripa koji je bio zbrinut u jedinici Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Od 326 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja oboljevanja se dovodi u vezu s putovanjem.

U periodu od 26. oktobra do 19. novembra, potvrđena su 193 slučaja oboljevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1). Oboleli su sa područja grada Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Kraljeva, Paraćina, Pančeva, Pirota, Požege, Užica, Ćuprije, Sremske Mitrovice, Smedereva, Kragujevca, Kruševca, Šida, Kosovske Mitrovice, Leskovca, Vranja, Valjeva, Arilja i Bajine Bašte.

Najviše obolelih u ovom periodu su osobe uzrasta od 30 do 64 godine.

Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu i na osnovu potvrde pandemijskog soja virusa gripa, prijavljene su epidemije pandemijskog gripa među stanovništvom Južnobačkog okruga, Južnobanatskog okruga, Severnobanatskog i Sremskog okruga, Kraljeva, Požege, Užica, Paraćina, Čačka, Ivanjice, Beograda i epidemije u školskim kolektivima u Nišu, Kragujevcu i Leskovcu.

Preduzete su sve mere za sprečavanje i suzbijanje gripa, predviđene Planom aktivnosti u toku pandemije gripa u zdravstvenim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama u područjima zahvaćenim epidemijom, navedeno je u saopštenju.

Na bolničkom lečenju u Vojvodini 111 pacijenata

Na bolničkom lečenju zbog novog gripa u Vojvodini je 111 pacijenata, saopštila je danas Radna grupa Izvršnog veća Vojvodine za praćenje pandemije gripa.

U Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu smešteno je 26 bolesnika, dok se u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici leči 11 osoba.

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu ima tri obolela pacijenta od novog gripa.

U bolnici u Zrenjaninu nalazi se 15 pacijenata, Subotici jedan, Pančevu 28, Sremskoj Mitrovici šest, a u Somboru 15. Kikinda je u svojoj bolnici smestila pet bolesnika, a Vršac jednog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.