U Srbiji 27 obolelih od Zapadnog Nila!

Izvor: Press, 06.Avg.2013, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 27 obolelih od Zapadnog Nila!

"Infekcija je sezonskog karaktera i njeno širenje se očekuje sve dok postoji aktivnost komaraca. Novi slučajevi su mogući tokom avgusta, septembra, možda i u prvoj polovini oktobra, kao prošle godine", rekao je danas Tanjugu direktor ove klinike prof. Dragan Delić.

On je objasnio da su hospitalizovani pre svega pacijenti sa simptomima encefalitisa (upale mozga), različite težine, i meningitisa (zapaljenja moždane opne).

"Imamo i pojedine bolesnike koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << primljeni samo sa povišenom temperaturom, bez poremećaja svesti, pa smo ih testirali na ovaj virus i dokazali da je on uzročnik infekcije", izjavio je Delić.

Šef Odeljenje za prevenciju i kontrolu zaraznih bolestiu Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut", dr Bojana Grgić, rekla je Tanjugu da zaraza virusom Zapadnog Nila, koji je kod nas prvi put registrovan prošle godine, najčešće prođe samo sa lakšim simptomima, pri čemu su u najvećem riziku stariji od 50 godina.

Virus Zapadnog Nila se ne prenosi među ljudima putem kontakta. Groznica nastaje tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca i kod oko 80 odsto inficiranih protiču bez tipičnih simptoma, izjavila je Grgić.

Ona je navela da oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, što ponekad može da bude praćeno otokom limfnih žlezda ili pojavom osipa na koži grudi, leđa ili stomaka.

"Najčešće ovi simptomi prolaze u roku od par dana, mada su zabeleženi slučajevi kada je oboljenje trajalo i više nedelja", kazala je Grgić i istakla da kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.