U Španiji privedeno devet katalonskih separatista

Izvor: B92, 23.Sep.2019, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Španiji privedeno devet katalonskih separatista

Barselona -- Španska Civilna garda uhapsila je u ponedeljak devet katalonskih separatista osumnjičenih za "pripremanje nasilnih akcija", saopštile su španske vlasti.

Pretresi su sprovedeni u gradu Sabadelj oko 25 kilometara severno od Barselone, navela je Civilna garda i dodala da su u domovima osumnjičenih pronadjeni "materijal i supstance sa kojima se mogu napraviti eksplozivna sredstva".

Pretrese i hapšenja naložio je madridski sud zadužen za teroristička >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanja kako bi se rasvetlile "kriminalne aktivnosti Komiteta za odbranu republike".

Te grupe osnovali su građani tokom pokušaja otcepljenja pokrajine Katalonije od Španije 2017. godine. Oni su do sada imali običaj da blokiraju puteve i železničke pruge.

Operacija španskih vlasti sprovedena je nekoliko nedelja pre sudske presude u oktobru protiv 12 bivših katalonskih separatističkih zvaničnika. Njima se sudi za pokušaj secesije 2017. godine. Strahuje se da bi te presude mogle da izazovu proteste u Kataloniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.