U Šljivovici šljiva i druge ljute

Izvor: RTS, 30.Sep.2019, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Šljivovici šljiva i druge ljute

Zlatiborsko selo Šljivovica bilo je domaćin najboljim proizvođačima rakije iz tog kraja na 12. Šljivovičkom sajmu domaće rakije. Manifestacija iz godine u godinu privlači sve više proizvođača, a samo selo jedno je od 4 zlatiborska planinska sela u kojima broj stanovnika raste.
Stari kazan za rakiju, kao što se nekada davno radilo u zlatiborskim selima sasvim prirodno se uklopio u šljivovičku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << okolinu, a gde bi drugde i bilo bolje mesto za njega nego u selu, koje je ime dobilo po nacionalnom piću. Odmah pored i modernija verzija potvrđuje da tradiciju ne zaboravljaju, ali prihvataju i sve novine. Za dobru šljivovicu recept je naizgled jednostavan.
 
"Dobar voćnjak, na dobrom mestu, izabranom, proverenom, da je zemljište kvalitetno, dobra nega, održavanje, prskanje, zaštita, rezidba tih novih sorti stenlejke i čačanke. Dobra volja da se to radi, a ja volim to da radim, volim da pečem, da kupim šljive, zato sam je i sadio", kaže Sreten Smiljanić proizvođač iz Ljubiša.
Poneka čašica rakije u ovdašnjim selima nezaobilazna je za svaku priliku, pa je ima i u pesmama i zdravicama.
"Oj kazane moj mili jarane, a tabarko Jevrosimo majko, a ti lušo i srce i dušo, a rakijo stara namigušo. Ko te peko milione steko, ko te pio uvek zdravo bio", kaže Bogosav Stanković, zdravičar.
Okupljanje u Šljivovici postalo je nešto više od rakijade.
"Iz godine u godinu kako je počeo ovaj šljivovički sajam,kvalitet proizvoda je sve bolji,ne samo u Šljivovici nego i u malo širem okruženju,a ove godine 115 uzoraka na ocenjivanju govori o tome da je sajam prerastao u jednu značajnu i ozbiljnu manifestaciju", kaže Arsen Đurić, zamenik predsednika Opštine Čajetina.
A uz rakiju koja je potekla iz kazana uklopila se i muzika, između ostalog, šljivovičkog orkestra „Čudo".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.