U SLAVU PRVOG DANA LETA: Invazija pagana na Stounhendž! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2019, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U SLAVU PRVOG DANA LETA: Invazija pagana na Stounhendž! (FOTO)

Najduži dan u godini i početak leta slave se u Stounhendžu milenijumima.

Oko 10.000 ljudi okupilo se danas, prvog dana leta, oko Stounhendža, građevine iz neolita i bronzanog doba koja se nalazi se u okolini Amensberija u Engleskoj u čast najdužeg dana u godini.

About 10,000 people gathered at the neolithic monument in Wiltshire to greet the start of the longest day of the year https://t.co/sTBgpvQtLU

— Sky News (@SkyNews) June 21, 2019
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Neolitski spomenik sagrađen je pre 4.500 godina na liniji poravnanja izlaska sunca sredinom leta i zalaska sunca tokom zime.

Tokom letnje dugodnevnice sunce izlazi iza Hil stouna, drevnog ulaza u kameni krug, a sunčevi zraci se skupljaju u centru spomenika. Direktor Engleskog nasleđa Stounhendža Kejt logan je rekla da je to jedan od najlepših događaja godine na ovom drevnom mestu.

Okupljeni, obučeni u tople bolje, suprotnohladnom danu, klecali su i aplaudirali suncu koje se iznad horizonta pojavilo nešto pre 4:00 sata.

And the sun is up! Happy Solstice from @EH_Stonehenge. #summersolstice #SummerSolstice2019 pic.twitter.com/sIqMnqQeSE

— English Heritage (@EnglishHeritage) June 21, 2019

Pagani, uključujućii druida sa bradom u beloj odori i sa vencem od cveća i grančica, izvodili su rituale.

Ostali su samo sedeli sa zatvorenim očima i licima okrenutim ka svetlu, naslanjali se na ogromno kamenje okruglog spomenika načeto vremenom ili ga dodirivali.

Pogledajte rezultate

Ovo su NEVEROVATNI TEMPERATURNI REKORDI u Srbiji (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.