U Republici Srpskoj ugroženo 14.000 radnih mesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2020, 07:45

U Republici Srpskoj ugroženo 14.000 radnih mesta

Zbog smanjenog broja gostiju zbog epidemije korona virusa, u Republici Srpskoj su ugrožena radna mesta 14.000 radnika u oblasti ugostiteljstva, tvrde hotelijeri i ugostitelji.

Nakon razgovara sa predstavnicima Privredne komore, oni su istakli da im je neophodan novi paket mera pomoći Vlade, prenosi RTRS. U odnosu na prošlu godinu, kapaciteti hotela u Republici Srpskoj nisu dostigli ni 10 odsto popunjenosti.

Zatvorene granice i smanjen broj domaćih turističkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << aranžmana od polovine marta doveo je zaposlene u hotelima i ugostiteljskim objektima u nepovoljan položaj, tvrde vlasnici.

Oni su uputili zahtev Vladi da nastavi uplata minimalne plate i doprinosa.

Direktor banjalučkog hotela "Bosna" Radenko Damjanović rekao je da će, ukoliko ne dobiju pomoć, u ovom hotelu morati da smanje broj radnika ili da zatvore hotel.

On je dodao da je popunjenost kapaciteta u ovom hotelu samo 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Direktor banjalučkog hotela "Palas" Miroslava Pijetlović rekla je da u aprilu nije ostvareno nijedno noćenje, u maju 0,5 odsto, a u junu oko 10 odsto, što je nedovoljno za rentabilno poslovanje tog hotela sa 15 zaposlenih.

Ona je dodala da su u ovom hotelu podržali apel Vlade Srpske, te su zadržali sve radnike.

Hotelijeri će zahteve uputili i Institutu za javno zdravstvo, radi izmene preporučenih mera zaštite koje se odnose na maksimalan broj gostiju u objektu, a podržali su ih i predstavnici Privredne komore.

Predsednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da je jedan od zahteva da Vlada Srpske prati stanje u toj delatnosti, odnosno zaposlenost i prihode, te da se nastavi paket pomoći i da zaposleni imaju minimalne plate i uplaćene doprinose.

Račić je naveo da hoteli u Srpskoj usled virusa korona već od 15. marta nisu imali goste, dodavši da je ta privredna delatnost ugrožena jer je u junu popunjenost kapaciteta bila svega sedam odsto.

Hotelijeri i ugostitelji traže i niže cene električne energije i komunalnih usluga.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

UGROŽENO 14.000 RADNIH MESTA Hoteli u RS nisu dostigli ni 10 odsto popunjenosti

Izvor: Blic, 22.Jul.2020

Zbog smanjenog broja gostiju zbog epidemije korona virusa, u Republici Srpskoj su ugrožena radna mesta 14.000 radnika u oblasti ugostiteljstva, tvrde hotelijeri i ugostitelji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.