U RUSIJI NAUČNIK OPTUŽEN ZA IZDAJU: Odavao poverljive informacije Pekingu

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jun.2020, 18:36

U RUSIJI NAUČNIK OPTUŽEN ZA IZDAJU: Odavao poverljive informacije Pekingu

Dokument je imao podatke o istraživanjima u hidroakustici, proučavanju zvuka u vodi koje se obično primenjuje u podvodnoj plovidbi, komunikacijama i nadzoru aktivnosti podmornice

Rusija je optužila jednog od svojih vodećih arktičkih istraživača za izdaju, tvrdeći da je Kini davao poverljive informacije.

Ruski istražitelji tvrde da je Valerij Mitko, predsednik Arktičke akademije nauka u Sankt Peterburgu, početkom 2018. tokom svog gostovanja na kineskom Univerzitetu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Dalian dao kineskoj obaveštajnoj službi dokument s poverljivim državnim informacijama, rekao je za CNN njegov advokat Ivan Pavlov.

Prema Pavlovu spomenuti dokument je imao podatke o istraživanjima u hidroakustici, proučavanju zvuka u vodi koje se obično primenjuje u podvodnoj plovidbi, komunikacijama i nadzoru aktivnosti podmornice.

BREAKING

A first public spy scandal between Russia & China in many years, reported by @meduzaproject. Valery Mitko, a 78-yo ex 🇷🇺 navy captain is charged with treason for allegedly passing to China classified information on Russian subs in the Arctic 1/ https://t.co/0a8yEabtwp

— Alexander Gabuev 陳寒士 (@AlexGabuev) June 15, 2020

Mitko (78) negira ove navode. Njegov advokat tvrdi da su sve informacije koje je naučnik doneo iz Rusije u Kinu za svoja predavanja bile javno dostupne.

Ruski stručnjak je optužen za državnu izdaju i stavljen u kućni pritvor još u februaru ove godine, no detalji njegovog slučaja izašli su na videlo tek sada, nakon što ga je počeo zastupati braniteljski tim Pavlova koji je specijalizovan za slučajeve državne bezbednosti i špijunaže.

Russia accuses Valery Mitko, president of the Arctic Academy of Sciences, of treason and passing secrets to China https://t.co/bCi6pahZOn pic.twitter.com/HPMPCjHnTI

— Arctic Today (@arctic_today) June 15, 2020

Politički stručnjaci smatraju da ova optužba za špijunažu ukazuje na rastuću konkurenciju između dve zemlje u toj regiji. Moskva i Peking izgradili su strateško partnerstvo na Arktiku, ali Rusija je bila oprezna po pitanju bilo kakve vojne saradnje na tom području.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.