U RIK-u očekuju da će od sutra početi predaja lista

Izvor: Studio B, 17.Mar.2012, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U RIK-u očekuju da će od sutra početi predaja lista

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Predrag Grgić očekuje da će već od sutra početi predaja izbornih lista za učešće na izborima za narodne poslanike koji će biti održani 6. maja.

Grgić je rekao da je RIK spreman za taj posao jer su uvedena celodnevna dežurstva.

Političke stranke, koalicije i grupe građana koje planiraju da učestvuju na parlamentarnim izborima 6. maja već su počele da prikupljaju potpise građana koji će podržati njihove >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << izborne liste, s obzirom da je RIK juče propisao obrasce za potpise građana.

Izborne liste treba da se podnesu RIK-u najkasnije 15 dana pre održavanja izbora, odnosno do 20. aprila u ponoć.

To je utvrđeno Uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike koje je juče usvojio RIK. U tom upustvu se navodi da će se glasanje na Kosovu obaviti na biračkim mestima na kojima su ispunjeni zakonski uslovi za sprovođenje izbora za narodne poslanike i na kojima su potpuno bezbedni svi učesnici u sprovođenju izbora, izborni materijal i birači.

Uputstvom je precizirano i da se RIK-u, uz izbornu listu, podnosi najmanje 10.000 potpisa birača koji podržavaju listu, a jedan birač potpisom može da podrži samo jednu izbornu listu.

RIK proglašava izbornu listu u roku od 24 sata od njenog prijema. Na izbornoj listi najmanje svaki treći kadidat mora biti žena.

U slučaju da RIK utvrdi da izborna lista sadrži nedostatke, doneće zaključak kojim podnosiocu izborne liste nalaže da najkasnije u roku od 48 sati od časa dostavljanja zakljucka otkloni te nedostatke.

RIK može da odbije proglašenje izborne liste ako se ne otklone nedostaci. Zbirnu izbornu listu, koja sadrži sve izborne liste, RIK će utvrditi najkasnije do ponoći 25. aprila.

Redosled izbornih lista, sa imenima svih kandidata, na zbirnoj izbornoj listi utvrduje se prema redosledu njihovog proglašavanja, a ona se objavljuje u "Službenom glasniku" najkasnije 10 dana pre dana izbora.

Prvi put od izbora u ovoj godini političke stranke i koalicije polagaće izborno jemstvo ako žele da za kampanju koriste sredstva iz budžeta. Izborno jemstvo moraće da vrate u budžet ako na izborima ne osvoje jedan odsto glasova, odnosno 0,2 odsto ako je reč o stranci manjine. Podnosilac izborne liste koji namerava da za finansiranje izborne kampanje koristi sredstva iz javnih izvora, RIK-u predaje pisanu izjavu da će ta sredstva koristiti za pokriće troškova izborne kampanje.

Oni koji planiraju da na izborima nastupe kao stranka nacionalne manjine ili koalicija političkih stranaka nacionalne manjine dužni su da prilikom podnošenja izborne liste RIK-u prilože i pisani predlog da im se pri proglašenju izborne liste utvrdi položaj stranke ili koalicije stranaka nacionalnih manjina.

Parlamentarni izbori biće sprovedeni po izmenjenom Zakonu o izboru narodnih poslanika, kojim je ukinuta praksa blanko ostavki. RIK mora najkasnije u roku od 10 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora shodno rezultatima izbora dodeliti mandate po redosledu kandidata na izbornoj listi, počev od prvog kandidata na listi.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.