Izvor: RTS, 11.Maj.2021, 19:52

U Preševu nova opštinska vlast, ali bez predstavnika Srba

Većinu čini koalicija četiri albanske stranke sa 22 od ukupno 38 odbornika. Do promene je došlo nakon izglasavanja nepoverenja predsedniku opštine, uvođenja privremenih mera i vanrednih lokalnih izbora.
Dosadašnja opozicija je formirala vlast u Preševu. Predsednica opštine je Ardita Sinani iz Partije za demokratsko delovanje, koja je tu funkciju obavljala i u privremenim organima, a njen zamenik Ragmi Mustafa iz Demokratske partije Albanaca. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Prioriteti su rešavanje svih problema građana opštine Preševo, na primer vodosnabdevanje, socio-ekonomski problemi, zapošljavanje. Vlada Srbije treba da ima drugačiji uticaj za Albance sa juga Srbije", kaže Ardita Sinani, predsednica opštine Preševo.
Ragmi Mustafa, zamenik predsednika opštine Preševo kaže da su prednost za funkciju predsednika dali Arditi Sinani iz PDD na kojoj će biti dve godine.
"Nakon dve godine biću kandidat ja za predsednika opštine Preševo. To znači da je ovo kompromisno rešenje da bi prevazišli sve poteškoće oko pregovora za rukovođenje lokalnom samoupravom", rekao je Mustafa.
Srpska koalicija nije dobila mogućnost da učestvuje u vlasti iako je prethodnih pet godina bila deo nje.
"Mislim da ni njima, ni nama, nije u interesu da Srbi ne budu u vlasti, šta će dalje biti ne znam. Što se tiče nas Srba mi ćemo verovatno dobiti pomoć ako nam oni ne urade nešto za srpska naselja", kaže Branislav Trajković, predstavnik koalicije Srba u Preševu.
Na vanrednim izborima pre mesec i po građani su poverenje dali Alternativi za promene koja je bila na vlasti. Predsedniku Šćiprimu Arifiju, za pet godina, dva puta je u Skupštini izglasavano nepoverenje.
Od dosadašnjeg predsednika opštine Preševo Šćiprima Arifija nismo mogli da dobijemo izjavu. Kako nam je u njegovom kabinetu rečeno, on je van Preševa.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sinani za RSE: Tražićemo dijalog Preševske doline sa Vladom Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Maj.2021

Novoizabrana predsednica opštine Preševo na jugu Srbije Ardita Sinani izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će nova vlast tražiti ponovno otpočinjanje dijaloga predstavnika Preševske doline sa Vladom Srbije o implementaciji tri sporazuma koji su ranije potpisani ali ih je, kao je rekla,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.