U Preševu je uklonjeno obeležje teroristima

Izvor: Mondo, 22.Jan.2013, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Preševu je uklonjeno obeležje teroristima

Suzana Grubješić u Evropskom parlamentu izjavila da su vlasti Srbije uklonije spomenik u Preševu jer je bio obeležije terorista. Predložena rezolucija EP kako bi Srbija dobila datum za pregovore.

Dijalog Beograd-Priština nema alternative, a srpske vlasti su spomenik u Preševu uklonile zato što je to bilo obeležje koje su "pripadnici albanske manjine podigli teroristima koji su ubijeni u pobuni 2001. kad su ti teroristi napali srpske vlasti", izjavila je danas potpredsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << srpske vlade Suzana Grubješić u Evropskom parlamentu u Briselu.

Suzana Grubješić izjavila je da je Srbija ohrabrena pozitivnim stavovima i predlogom rezolucije Evropskog parlamenta koja predviđa da Srbija dobije datum za početak pregovora.

"Srbija je ohrabrena stavovima evropskih parlamentaraca, posebno izlaganjem izvestioca za Srbiju Jelka Kacina, koji je danas dao pozitivnu ocenu o napretku naše zemlje u evropskim integracijama. Očekujem da će i ostale institucije Evropske unije prepoznati rezultate rada nove vlade, kao što su to danas uradili evropski poslanici", rekla Grubješić.

"Mi smo, kao odgovorna država, tri nedelje pregovarali s predstavnicima albanske manjine, i u to uključili OEBS i međunarodnu zajednicu, a to je unutrašnja stvar Srbije", podvukla je potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije u raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP.

To ne sme imati bilo kakve posledice po region, rekla je Grubješić i podvukla da će se dijalog s albanskom manjinom na jugu Srbije nastaviti kako se takvi incidenti ne bi ponovili.

Ona je upozorila da su kao odgovor na ovaj događaj kosovski Albanci uništili mnogo spomenika na srpskim grobljima na Kosovu.

Grubješićeva je, odgovarajući na jedno pitanje, rekla da se očekuje da do susreta srpskog predsednika Tomislava Nikolića i kosovske predsednice Atifete Jahjage dođe što pre u sklopu stalnog dijaloga dve strane, ali da ne zna kad će do toga doći.

"Najveći izazov za to da Srbija dobije datum pregovora o članstvu u Evropskoj uniji jeste normalizacija odnosa s Prištinom", rekla je Grubješićeva i dodala da sve zainteresovane strane moraju pragmatično delovati kako bi se našlo "pošteno i prihvatljivo rešenje" na Kosovu.

"Verujemo da će EU priznati da je dijalog Beograda s Prištinom stalan, vidljiv i trajan", dodala je i podvukla da je reformski proces takođe snažno nastavljen.

U raspravi je britanski poslanik Čarls Tanok pozdravio dijalog Beograd-Priština. On je takođe rekao da bi "pozdravio načelo teritorije za mir" i upozorio da događaji u Preševu izazivaju zabrinutost isto kao i "pozivi albanskog premijera Saljija Beriše u Skoplju za formiranje 'Velike Albanije'", što navodi na zaključak da granice nisu do kraja utvrđene u regionu.

Prema Tanoku, treba još videti da li će Kosovo biti podeljeno ili ne, kako bi i Kosovo i Srbija napredovali ka EU.

(MONDO/Agencije Foto Tanjug Zoran Žestić)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.