Izvor: B92, 08.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U PONEDELJAK UKIDANJE SANKCIJA?

Sefovi diplomatija Evropske unije u ponedeljak ce u Luksemburgu ukinuti sankcije na naftu, potpuno skinuti embargo na aviosaobracaj sa Srbijom i Jugoslavijom i pokrenuti najsiru mogucu saradnju s novom demokratskom vlascu u Beogradu, saznaje agencija Beta. Time bi se omogucio hitan ekonomsko-socijalni oporavak, jacanje demokratskih institucija Srbije i Jugoslavije i povratak SRJ u medjunarodne institucije, ukljucujuci OEBS, Savet Evrope, Medjunarodni monetarni fond i Svetsku banku, a ocekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da ministri inostranih poslova petnaestorice donesu odluku o obnavljanju punih diplomatskih odnosa EU i SRJ. To podrazumeva i prethodno resavanje pitanja sukcesije, odnosno raspodele imovine bivse Jugoslavije. Taj celoviti plan vracanja nove, demokratske srpske i jugoslovenske drzave u svetsku zajednicu podrazumeva i "izjednacavanje, uravnotezenje polozaja Srbije i SRJ u odnosu na njene susede u Jugoistocnoj Evropi", kada je rec o saradnji sa EU. To, pre svega, znaci da se SRJ ukljuci u Pakt stabilnosti za Jugoistocnu Evropu i odmah uspostave najsiri odnosi saradnje sa EU i otvaranje perspektive za sklapanje "sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji" izmedju SRJ i EU.

Ministri petnaestorice treba da odluce o upucivanju najhitnije pomoci u hrani, lekovima i slicnim potrepstinama, ukljucujuci sve sto je nuzno da se prebrodi zima i otklone posledice teske suse u Srbiji i Crnoj Gori, a sto im je predocila nova vlast.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.