U PLAMENU NESTALO HUTOVO BLATO

Izvor: Kurir, 15.Okt.2011, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U PLAMENU NESTALO HUTOVO BLATO

ČAPLJINA - Nezapamćen požar, koji je izbio u parku prirode Hutovo blato, nadomak Čapljine uništio je 80 odsto površine najvećeg ptičjeg rezervata u ovom delu Evrope, a štete u biljnom i životinjskom svetu su ogromne.

"Jedan deo ptica pobegao je pred požarom, a veliki broj njih stradao, kao i sisari i gmizavci. Potpuno je stradao i biljni pokrivač tako da je narušen i celokupan lanac ishrane. Štete su ogromne, ali bez stručnjaka ne mogu govoriti o brojkama. Sve je uništeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << izjavio je za Srnu direktor Parka Nikola Zovko.

On je izrazio sumnju da je požar, koji je juče izbio u parku prirode, podmetnut, jer se, kako kaže, ovako nešto nikada nije dogodilo u Hutovom blatu. Na pitanje ko bi mogao da podmetne požar, Zovko je odgovorio da u Hutovom blatu ima puno krivolovaca, da čuvari parka dvije godine nisu primili platu pa prostor niko i ne nadzire, tako da se može svašta dešavati.

On je dodao trenutno nema otvorenog plamena, ali da vatra još tinja, te da vatrogasci zbog jakog vetra nadziru prostor.

Park prirode Hutovo blato najveći je rezervat ptica u ovom delu Evrope i jedinstveno močvarno područje sa više od 600 biljnih i životinjskih vrsta.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.