U Lučanima zasađeno oko 2.000 sadnica drveća

Izvor: RTS, 05.Apr.2017, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Lučanima zasađeno oko 2.000 sadnica drveća

U Lučanima je zasađeno oko 2.000 sadnica drveća, koje će zameniti bolesna i isečena stabla. Sadnju lišćara i četinara sprovelo je Javno preduzeće Srbijašume u saradnji sa Upravom Ministarstva poljoprivrede za šume, lokalnom samoupravom i Ministarstvom pravde, Upravom za izvršenje zavodskih sankcija.
Na prostoru od oko jednog hektara u Lučanima, osušena stabla i proređene drvorede zameniće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mlade šume. A u njima divlje trešnje, smrče, hrastovi i borovi.

"Ovde smo opredelili četiri lišćarske vrste i jednu četinarsku pošto je po strategiji razvoja šumarstva. Znači, predlog da se forsiraju autohtone vrste dvreća gde god je to moguće", kaže Zvonimir Baković, rukovodilac Odeljenja za gajenje šuma, JP Srbijašume.
Više od 1.500 stabala starih i do 40 godina posečeno je, ali će centar Lučana ponovo krasiti zelene površine, uz gradske stepenice, simbole tog grada.
"Ove staze ćemo takođe izbetonirati, uraditi behaton, osvetljenje, klupe za starije ljude da se malo i odmore i uživaju u ovom zelelnilu što će biti posađeno i za godinu to će biti pluća Lučana", kaže Zoran Krljančević, opština Lučani.
U akciji sadnje stabala u maloj i velikoj koloniji u Lučanima učestvovali su i volonteri.
"Trudimo se da značimo što više u ovim akcijama da pomognemo koliko možemo i da damo sve od sebe da ulepšamo naš grad", kaže Ivan Radić, volonter, Lučani u srcu.
Sušenje šuma poslednjih godina rasprostranjen je problem širom Evrope. Stručnjaci ističu da treba raditi na prevenciji i adekvatnom gajenju šuma, koje su višestruko korisne za ljude.
"Od zaštite od erozije, zaštite od bujičnih delovanja, negativnih, unapređenja cele životne sredine a sutra i proizvodnje drveta i zapošljavanja ljudi koji ostvaruju prihod na tom drvetu", kaže Saša Stamatović, v.d. direktora Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Lučane će krasiti oko 2.000 novih, zdravih stabala, ali i mini hortikulturni park u centru grada, dar Ministarstva poljoprivrede i Srbijašuma.
rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.