U Kulturnom centru Beograda danas se otvaraju tri izložbe

Izvor: Press, 07.Jun.2018, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kulturnom centru Beograda danas se otvaraju tri izložbe

U galerijama Kulturnog centra Beograda danas će biti otvorene tri izložbe - drugi deo kustoskog projekta "1 NA 1", "O herojima i antiherojima" poznatog beogradskog vajara Slavoljuba Caje Radojčića i zajednička postavka troje umetnika Aleksandrije Ajduković, Dragana Petrovića i Ivana Petrovića.
Foto: Scrrenshot
 
U osnovi projekta "1 NA 1", koji će biti predstavljen u galeriji "Artget", >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prema rečima kustosa Ivana Manojlovića, jeste igra. 

"Pravila ove igre su dosta jednostavna: jedan kustos, jedan umetnik i jedan zid. Ovo formalno pravilo prati i jedno tematsko - izabrani umetnik odnosno njen ili njegov rad treba da se oslanja, ilustruje, pokreće neki od aktuelnih društvenih problema", kaže Manojlović. 

Cilj projekta je, prema njegovim rečima, da se ispita mogućnost savremene fotografije da mapira značajne društvene teme koje opsedaju naše društvo, bez obzira da li su one bolne, teške, nevidljive ili anegdotske. 

U Likovnoj galeriji biće izloženo petnaestak skulptura malog formata, uglavnom u bronzi, koje je Slavoljub Caja Radojčić izradio od 2011. kao i 10 crteža, rađenih kombinovanom tehnikom (akvarel, pastel, akrilik) na papiru, koji su nastajali u isto vreme kad i skulpture, a rađeni su u stilu Cajine prepoznatljive figuracije i tematike bazirane na ironiji, anegdoti i dosetki. 

U galeriji "Podroom" troje umetnika koji nikada nisu izlagali zajedno, a koriste iste ili slične medije, ukrstiće svoje poetike, narative, iskustva. 

Aleksandrija Ajduković kroz portretisanje slučajnih prolaznika, naturščika-modela beleži fenomene vezane za savremeni život i njegove svakodnevne refleksije u domenu mode, pop kulture i života (ne)urbanih sredina, a njen projekat "Ibar Highway" je fotografsko istraživanje Ibarske magistrale započeto 2007. godine. 

Dragan Petrović će predstaviti četiri video rada - Muve, Zelena toaleta, Marš u crnim čarapama i Crveni par, koja su nastala na narodnim veseljima, a Ivan Petrović tri rada - omnibus film o radu i životu drugih umetnika u Beogradu, zatim fotografije sa otvaranja izložbi u Beogradu od 2010. do 2014. godine i seriju fotografija na kojima su prikazani predmeti, objekti ili efekti rada koji su u neposrednoj vezi sa kreativnom praksom umetnika. 

Izložbe će biti otvorene do 28. juna.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.