U Krušiku ukinut minimalac, najmanja plata 35000

Izvor: Mondo, 09.Okt.2014, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Krušiku "ukinut" minimalac, najmanja plata 35000

U valjevskom Krušiku više nema "minimalca", potvrdio je danas novinarima ministar odbrane Bratislav Gašić koji je bio u nenajavljenoj poseti toj fabrici.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Isplaćen je deo septembarskih plata, a najniža primanja 1.232 radnika sada su 35.000 dinara.

Krušik ima obezbeđene poslove za 43 miliona američkih dolara, čija će se realizacija nastaviti i 2015. godine.

Za taj posao, kao i za nove, izvesne poslove koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << će biti ugovoreni, potrebni su novi radnici, koje će Krušik primiti.

Ministar Gašić je obećao kako "više neće biti primani mamini i tatini sinovi", već oni koji žele i znaju da rade.

Bratislav Gašić je posetio i pogone privatizovane fabrike akumulatora u kojoj zaposleni nisu primili plate od 2012, a nije im uplaćeno ni zdravstveno i penziono osiguranje.

Ministar je ponovio da je ta fabrila bitna za Vojsku Srbije (VS), te će Ministarstvo odbrane učiniti sve da se ona oporavi, uz moguće poništavanje privatizacije jer u toj fabrici sada nema vlasnika.

Krušik Akumulatore je 2007, za 57 miliona dinara, na tenderu kupila Euro Balkan korporacija, čiji je suvlasnik i bivši funkcioner JUL-a, Zoran Čičak.

Sve je funkcionisalo kako treba dok nije otplaćena poslednja rata, a onda je, po tvrdnjama sindikalaca, proizvodnja zaustavljena, a imovina fabrike se "čerupa".

Ta fabrika je u ovom delu Balkana jedini proizvođač velikih čeličnih i nikl-kadmijum akumulatora koji se koriste u avio i železničkoj industriji, kao i za potrebe vojske, policije i elektroprivrede.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Plata umesto minimalca u "Krušiku"

Izvor: RTS, 09.Okt.2014

U fabrici "Krušik" u Valjevu više nema minimalca, a radnicima će od oktobra biti isplaćena plata, potvrdio je novinarima ministar odbrane Bratislav Gašić koji je bio u nenajavljenoj poseti toj fabrici...Radnicima fabrike akumulatora je isplaćen deo septembarskih plata, a najniža primanja 1.232...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.