Izvor: B92, 04.Mar.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kosovskoj Mitrovici napeto, ali mirno

Tri jake eksplozije odjeknule su nocas u Kosovskoj Mitrovici i njenoj okolini, saopstili su Beti u subotu ujutru srpski izvori u severnom delu tog grada. Prva eksplozija se dogodila u selu Grabovac, naseljenom iskljucivo Srbima i udaljenom desetak kilometara severno od Mitrovice. Betin izvor navodi da je u petak uvece, posle 20 casova, prema selu sa jednog od okolnih brda ispaljena tromblonska mina. Prema izjavama zitelja Grabovca, posle eksplozije se cula i kratka pucnjava iz automatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oruzja. U ovom napadu nije nacinjena materijalna ili druga steta. Druge dve eksplozije su se cule oko i posle ponoci i blize gradskoj sredini, ali mesto detonacije jos nije locirano.

U Mitrovici je subota protekla mirno ali, kako prenose agencije i dalje se oseca napetost nakon incidenata koji su se dogodili kada je u petak u severni deo grada vraceno 40 Albanaca. Sluzbenici UNMIK-a saopstili su da se ova akcija privremeno obustavlja. Predsednik Izvrsnog odbora Srpskog nacionalnog veca Oliver Ivanovic, za B2-92 objasnjava zasto je doslo do sukoba Srba sa vojnicima KFOR-a: "U ionako dosta teskoj situaciji, Francuzi su juce preduzeli operaciju dovodjenja Albanaca u 3 solitera sto je izazvalo gnev naroda i vrlo burnu reakciju. Prvi put smo imali sukob izmedju Francuza i Srba i u tom sukobu ima 5 povredjenih Francuza i 6 gradjana Mitrovice, ne ozbiljnih, na svu srecu. Cini mi se da je trenutak da i Francuzi i Albanci shvate da to nije operacija koja je za ovaj trenutak. Mislim da je to jos jedna nepravda prema nama, jer u istom trenutku kada prebacuju Albance u severni deo Mitrovice, ozbiljno razmisljaju o tome da isele Srbe iz sela Slatina, Miroc i Gojbulja, koje se nalaze u vucitrnskoj opstini; sto znaci, Albance doseljavaju, a Srbe iseljavaju. Svodjenje Srba na vece i jace enklave vojno izgleda prihvatljivo, ali nama, kao Srbima, izgleda kao apsolutno neprihvaltjivo". Beta javlja da bi u ponedeljak u severnom delu Mitrovice, u organizaciji UNMIKa, trebalo da pocne registracija Srba koji zele da se vrate u napustene stanove i kuce u juznom delu grada. UNMIK-u u juznoj Mitrovici se za povratak u severni deo grada prijavilo izmedju 70 i 80 albanskih porodica.

Sezdesetoro Srba iz severnog dela Mitrovice, posetilo jeu subotu, na zadusnice, grobove svojih rodjaka na pravoslavnom groblju u juznom, Albancima naseljenom, delu grada. Kfor i UNMIK policija su Srbima obezbedile vojnu pratnju u jednom autobusu. Incidenata nije bilo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.