U Kaliforniji proglašeno vanredno stanje zbog suše

Izvor: Blic, 17.Jan.2014, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kaliforniji proglašeno vanredno stanje zbog suše

Guverner Kalifornije Džeri Braun danas je proglasio vanredno stanje u ovoj saveznoj američkoj državi zbog najteže suše za poslednjih 100 godina, od kada se vodi statistika.

Suša teško pogađa poljoprivrednu proizvodnju u Kaliforniji, dok šume gutaju požari.

Proglašenje vanrednog stanja omogućava Kaliforniji da dobije i pomoć federalnih organa u borbi sa sušom, izveštava AFP.

Guverner Braun je apelovao na građane Kalifornije da potrošnju vode >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smanje za bar 20 odsto i da se potrude da je sačuvaju na svaki mogući način.

On je, takođe, istakao da građani moraju znatno bolje da se pripreme za posledice suše, na primer za učestalije požare i u seoskim i u gradskim sredinama.

Veliki požar se juče sasvim približio i delu Los Anđelesa, oštetivši nekoliko kuća, zbog čega je organizovana evakuacija lokalnog stanovništva.

Kalifornija se suočava s trećom sušnom zimom. Letnji požari su u toj i drugim američkim državama na zapadu rutinska pojava, ali su zimski relativno retki.

Nivo kalifornijskih reka i rezervoara je trenutno rekordno nizak i iznosi svega 20 odsto prosečnih vrednosti.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.