U KC Vojvodina urađeno 37 transplantacija

Izvor: RTS, 26.Dec.2013, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U KC Vojvodina urađeno 37 transplantacija

U godini za nama u KC Vojvodina obavljeno 37 transplantacija od kojih 28 bubrega i devet jetri, što je dvostruko više nego lane, rekla koordinatorka projekta "Šansa za novi život" Jelica Alargić. Cilj Srbije da postane članica Evrotransplanta, rekla Alargićeva.

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu ove godine je obavljeno 37 transplantacija, od kojih 28 bubrega i devet jetri, što je dvostruko više nego lane, rekla je koordinatorka projekta "Šansa za novi život" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doktorka Jelica Alargić.

"Pacijentima koji su na listama čekanja za dobijanje organa, to daje nadu da će dobiti šansu za novi život", rekla je Alargićeva na konferenciji za novinare, osvrnuvši se na petogodišnje rezultate KCV u transplantaciji i donaciji organa.

Podsetivši na pionirske korake u toj oblasti, započete 2008. godine, Alargićeva je rekla da je broj transplantacija u blagom porastu zahvaljujući sveobuhvatnom angažmanu čitavog društva, pre svega zdravstvenih institucija kao i udruženja građana, pacijenata i naročito formiranjem Donorske mreže Vojvodine.

Važno je to što je razvijena svest građana o značaju transplantacione medicine, koja je ove godine postala "jedan od prioriteta u našem zdravstvu", što može da se uoči ne samo u KCV nego i u drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, istakla je Alargićeva.

KCV je tako ove godine imao stalnu saradnju sa transplantacionim centrima u Nišu i Beogradu, kao i sa Univerzitetskom dečjom bolnicom, pa su među pacijentima s tranplantacijom u protekla tri meseca bila i tri mališana, koji su tako dobili šansu za novi život, zahvaljujući pre svega humanosti porodica donora, rekla je Alargićeva.

Napominjući da se stalnim radom, širenjem svesti o značaju transplantacione medicine i uklanjanjem zabluda u društvu o tome svake godine postižu sve veći uspesi, naglasila je da je cilj Srbije da postane članica Evrotransplanta.

Uslov za to je da imamo deset potencijalnih donora na milion stanovnika, dvostruko više nego što je sada, rekla je doktorka Alargić podsetivši da vodeće zemlje u Evropi u toj oblasti, Hrvatska i Španija imaju po 35 potencijalnih donora na milion stanovnika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.